bruisende zaken

Wat te doen met de woonlasten?

Wat te doen met de woonlasten?

01-03-2023

Vaak is het zo dat bij een scheiding één van partijen uit de gezamenlijke woning vertrekt naar een huurwoning of tijdelijk bij familie of vrienden gaat wonen. De andere partner blijft dan achter in de voormalige gezamenlijke woning. Deze situatie duurt voort totdat de woning door één van beide echtgenoten is overgenomen of de woning aan een derde is verkocht.

Het uit elkaar gaan en het verbreken van het samenwonen zorgt er vaak voor dat de kosten van de huishouding stijgen. In veel gevallen moeten er een dubbele woonlasten betaald worden. Als er sprake is van een gezamenlijke koopwoning, is het gewoonlijk zo dat beide partners de gezamenlijke eigenaarslasten bij helfte blijven betalen. Onder de eigenaarslasten vallen hypotheekrente, (eventuele) aflossingen, onroerendezaakbelasting en de opstalverzekering. Voor degene die niet meer in de woning woont kan het als onredelijk voelen om de helft van deze lasten te moeten blijven betalen en daarnaast mogelijk ook een nieuwe eigen woonlast.

Gebruikersvergoeding of woonvergoeding voor gebruik gezamenlijke woning

Gebruikelijk is dat de achterblijvende partner een vergoeding betaalt voor het gebruik van het deel van de woning van de ex-partner, oftewel betaalt voor het woongenot. Er is geen wettelijk voorgeschreven manier om de hoogte van de gebruikersvergoeding of woonvergoeding vast te stellen. Uit de jurisprudentie blijken de volgende drie rekenmethodes, tijdens een mediation kunnen partijen in overleg tot afspraken komen eventueel op basis van de hierna genoemde rekenmethodes.

1. Een woonvergoeding op basis van de overwaarde

De partner die is vertrokken ontvangt ter compensatie bijvoorbeeld 4% van de overwaarde van de woning. Echter, in situaties waarin er geen sprake van overwaarde is, zou er geen vergoeding hoeven te worden betaald. Dat zou onredelijk zijn.

2. Een woonvergoeding op basis van de hUURWAARDE

Een andere mogelijkheid is om te kijken naar de reële huurwaarde van het deel van de woning van de partner die uit de woning is vertrokken, of door af te stemmen op het puntensysteem van de Huurcommissie.

3. Een woonvergoeding op basis van de reële woonlast

Middels deze rekenmethode wordt aansluiting gezocht bij de hoogte van de uitgaven die de vertrokken partner vanwege zijn of haar aandeel in de woning dient te betalen. Daarbij wordt dus rekening gehouden met de feitelijke eigenaarslasten.

Elke scheiding vraagt OM maatwerk

Het blijft de vraag of degene die achterblijft voldoende financiële middelen heeft om een vergoeding aan de vertrekkende partner te betalen. Daarnaast is het de vraag of iemand uit vrije wil achterblijft of dat er geen andere keuze is dan het blijven bewonen van de gezamenlijke woning. Tijdens een mediationproces kunnen hierover in onderling overleg afspraken worden gemaakt die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Wil je meer informatie over mediation, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Locaties Petrus Dondersplein 8-D Sint-Michielsgestel Beerseweg 11, Oirschot 073 7470 059 info@convenu.nl www.convenu.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08831 Aude Sapere