Bruisende zaken

Een te droge huid is net een schietschijf voor jeuk of eczeem

Een te droge huid is net een schietschijf voor jeuk of eczeem

01-03-2023

Krijg jij ook steeds meer last van jeuk? Vaak is de oorzaak een droge of een vochtarme huid, soms liggen de oorzaken heel ergens anders. Lonneke Broekhaus van Mooi ZoLon gaat dieper in op de kriebelperikelen en geeft tips over hoe je dit het beste kan verhelpen. “De juiste verzorging is heel belangrijk en dat begint bij een goede reiniging.”

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kun je contact met ons opnemen

Wat zijn de oorzaken?

“Jeuk kan ontstaan door stoffen zoals histamine, die uit de cellen in de huid vrijkomen. De hersenen krijgen jeuksignalen door. en instinctief ga je krabben, waardoor je de huid zelfs zo erg kunt irriteren dat ze nog meer gaat jeuken en je daardoor weer harder gaat krabben. En dan ontstaat er dus een vicieuze cirkel. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een allergie. Maar ook externe factoren kunnen een rol spelen, zoals water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, irritatie door textielvezels, alcohol enzovoort. Steeds vaker zien we dat mensen last hebben van jeuk aan bijvoorbeeld de onderbenen, zeker in een overgangsperiode van kou naar warmte. De oorzaak daarvan is vaak uitdroging van de huid. Door externe factoren als zonlicht, zeep, geparfumeerde producten, wind en kou kan de huid op de onderbenen snel haar vochtbalans verliezen. Ook scheren en te vaak en te warm douchen spelen een rol. Sommige mensen hebben last van hun panty’s; Ze beschermen de huid weliswaar tegen de kou, maar de constante wrijving kan uitdroging of schilfering veroorzaken.”

Check! En stap 2?

“Daarna is het zaak de huid ook goed te voeden met een rijke olie of crème. Een droge huid produceert te weinig huidvet, is niet in staat om de vochtvoorraad op peil te houden en kan bovendien erg gevoelig zijn. Een te droge huid is net een schietschijf voor huidaandoeningen als jeuk of eczeem.”

Hoe weet je of het vochtprobleem of eerder een vetprobleem is?

“Om te bepalen of je een vochtarme of vetarme huid hebt en wat die droge huid nodig heeft, is de Skin Analyzer onmisbaar. Bij Mooi ZoLon meten we onder andere het vochtgehalte in de hoornlaag. Een vochtarme huid is immers niet in staat om lipiden – en daarmee werkstoffen – te binden. Dit zorgt ervoor dat we bij Mooi ZoLon een goed behandel- en productadvies kunnen geven.”

Lonneke Broekhaus | Pottenbakker 15, Empel | 06-17104050 | www.mooizolon.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10911 - De Koekenbakker