column

Andersom

Andersom

01-01-2021

Het geheim van de de smid. Wat staat er in de voorgaande zin? Misschien ontdekt u dat u altijd al een scherpe waarnemer bent. Of dat u vanuit vanzelfsprekendheden de dubbele de over het hoofd hebt gezien. Als u erin getuind bent, toont dit simpele voorbeeld aan hoezeer we geneigd zijn te denken vanuit gebaande paden. Dit jaar gaan we het natuurlijk allemaal anders doen. Laten we vooral ook andersom denken.

Muzikanten bedanken over het algemeen hun publiek na het applaus. Ze beseffen
- zeker nu
- dat het zonder publiek lang zo leuk niet is. Ze leven van het contact met hun fans. Als je dat andersom doordenkt, is het toch eigenlijk vreemd dat niet elke winkelier stralend zijn klanten ontvangt. Zonder klanten geen winkel. Zonder gesprek met klanten geen verbetering. Klachten, hoe meer hoe beter, zijn immers een kans om het (nog) beter te doen; al die ongevraagde adviezen. Wat fijn dat je juichend ontvangen wordt als je met een niet werkend apparaat terugkomt. Werk aan de winkel toch? De dokter bedankt zijn patiënten. ‘Kom binnen, kom binnen, ga zitten. Neem je gemak. Anders zat ik hier voor niks met mijn inloopspreekuur.’ De cipier bedankt de inbreker. ‘Hoe lang moet je?’ ‘Twee jaar.’ ‘Dan hebben we mooi de tijd om stil te staan bij hoe je het straks anders kunt gaan doen.’ ‘Blijf zitten’ wordt ‘ga zitten’. De psychiater bedankt de cliënt voor zijn wekelijkse zitting. Stel je voor dat je aan niemand de via studie en ervaring verkregen opgebouwde diagnostische kennis kwijt kunt.

Op het leukste nieuwjaarskaartje stond overigens de tekst: Gaat u vooral met een goed boek naar bed, of in ieder geval met iemand die er een gelezen heeft. Wat een mooie manier om lezen te stimuleren.

BERT DEN BOER senior adviseur, trainer, coach ofwel: procesbegeleider info@bbdb.info www.voorstraat125.nl/bbdb Colomnist voor

Alles over Dordrecht www.dordrecht.net

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


04689 Tos Ontstoppingsservice BV