column

Levenslust

Levenslust

01-07-2021

Wat is de overlap tussen schilder Pablo Picasso, muzikant Bob Dylan en schrijver Sander Kollaard? Op 24 mei werd Nobelprijswinnaar Bob Dylan tachtig jaar. Een van zijn honderden songs past bij uitstek bij die heuglijke dag: Forever Young. Volgens zijn website heeft hij dit nummer 493 keer live op een podium uitgevoerd.

Hij schreef het voor zijn oudste zoon Jesse: May your heart always be joyful May your song always be sung May you stay forever young Mijn interpretatie van dit nummer is dat je geestelijk welzijn je staat van zijn bepaalt, ongeacht je feitelijke leeftijd. Bobs Forever Young link ik moeiteloos aan een schilderij van Pablo Picasso uit 1922: twee rennende vrouwen op het strand. Picasso was in die tijd getrouwd met Olga Khoklova, werd vader en was gelukkig. Het beeld is doordenkt van lichtheid, de vrouwen zien er vrij uit, de haren wapperend in de wind. De zee symboliseert oneindigheid. Het hardlopen belichaamt individuele vrijheid.

Van een schilder naar een schrijver. Sander Kollaard schreef Uit het leven van een hond. Een boek over levenslust, een boek dat je voor een moment optilt uit de waan van de dag. Een treffend citaat: ‘Want zie je, Mia, het is niet eten en drinken dat ons in leven houdt, maar levenslust, de morele overtuiging dat het de moeite waard is, dat er waarheid en schoonheid ligt in het leven zelf, altijd en overal, maar dat het aan ons is om dat op te zoeken, te delven, als gelukszoekers, in de beste betekenis van dat woord…’ Dylan, Picasso en Kollaard passen zo bij deze tijd. Een tijd vol verlangen naar de vrijheid om forever young vol levenslust lichtheid te ervaren.

BERT DEN BOER senior adviseur, trainer, coach ofwel: procesbegeleider info@bbdb.info www.voorstraat125.nl/bbdb 0628430164

Alles over Dordrecht www.dordrecht.net

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10741 Gerdi's Balans