column

Voetbal als bijzaak

Voetbal als bijzaak

01-08-2021

Voetbal is de belangrijkste bijzaak van het leven. Deze uitspraak wordt aan vele sprekers toegeschreven. De gezochte uitspraak komt alleen helemaal niet uit het Nederlands. In 1960 publiceerde Horst Peets het boek Sport is die wichtigste Nebensache der Welt. De voetbalvariant is hiervan een afgeleide.

Dat voetbal bijzaak is werd benadrukt door de Deense bondscoach Kasper Hjulmand na afloop van de wedstrijd Denemarken – Finland tijdens het EK. Deze wedstrijd stond in het teken van de hartstilstand van Christian Eriksen. Tijdens de persconferentie zei Hjulmand: “We zijn er allemaal aan herinnerd wat belangrijk is in het leven. Het leven draait om betekenisvolle relaties. Als dan een van je spelers vecht voor zijn leven, dan is het voetbal zinloos.” Bronnie Ware, een Australische verpleegster, toont aan hoe lastig het is om aan belangrijke zaken in het leven aandacht te geven. Zij stond jarenlang mensen bij tijdens hun sterven. Ze noteerde hun diepe inzichten in de dagen voor hun sterven en publiceerde in een boek haar Spijt Top-5:

1. Ik wou dat ik de moed had gehad mijn eigen leven te leiden en niet het leven dat anderen mij probeerden op te leggen.
2. Ik wou dat ik minder hard had gewerkt.
Een verzuchting die doet denken aan een gedicht van Max Dendermonde:

Vrijheid

Ik werkte lang, lang een leven, van twaalf tot twaalf om maar niet van negen tot vijf levenslang te moeten werken

3. Ik wou dat ik de moed had mijn gevoelens te uiten.
4. Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.
5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.

Christian Eriksen komt tijdens het EK niet meer aan spelen toe. Toch scoort hij.

BERT DEN BOER senior adviseur, trainer, coach ofwel: procesbegeleider info@bbdb.info www.voorstraat125.nl/bbdb 0628430164

 

Alles over Dordrecht www.dordrecht.net

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


04689 Tos Ontstoppingsservice BV