column

Net als in de film…

Net als in de film…

01-03-2020

In Amerikaanse advocatenseries wordt het beroep van advocaat nogal eens ‘geromantiseerd’. Toegegeven, het is een geweldig interessant en dynamisch beroep, waarvoor niet alleen juridisch intellect nodig is, maar ook de eigenschap om goed met cliënten, rechters, collega-advocaten, wederpartijen, deskundigen, media, openbaar ministerie en andere derden om te kunnen gaan.

Wilt u meer weten, neem dan contact op 076-5227798

En met ‘goed’ wordt dan bedoeld met respect, daarbij de belangen van de cliënt niet uit het oog verliezend. En juist deze belangen worden temeer gediend indien de advocaat zich (ook) in het verleden heeft bewezen als een juridisch kundig en sociaal vaardig advocaat, waarbij betrouwbaarheid een toverwoord is. Het is dan ook niet voor niets dat de gedragsregels bepalen dat ‘De advocaat zich zodanig dient te gedragen dat het vertrouwen in de advocatuur of in zijn eigen beroepsuitoefening niet wordt geschaad.’ Maar goed, saaie personages verkopen in filmland natuurlijk niet! Toch is de romantisering van de Amerikaanse advocaat niet helemaal onterecht.

In Amerika (en ook bijvoorbeeld Groot-Brittannië) wordt in bepaalde zaken recht gesproken op basis van ‘trial by jury’. Niet juridisch geschoolde en beïnvloedbare burgers worden dan als jury bij de rechtspraak betrokken. Advocaten zullen er dus alles aan doen om de jury met vlammende en soms kolderieke betogen te beïnvloeden. De juridische gedegenheid van de betogen is minder interessant. In Nederland daarentegen spreken uitsluitend juridisch geschoolde, onpartijdige, onafhankelijke en (doorgaans) niet beïnvloedbare rechters recht.

Het is dan zinloos om een toneelstuk op te voeren. Het gaat om de kracht van het juridische betoog. Saaier, maar naar mijn mening wel een rechtvaardiger rechtssysteem!

Heerbaan 161, Breda | 076-5227798 info@wolfhagenadvocatuur.nl | www.wolfhagenadvocatuur.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).