bruisende zaken

Nieuwe wetgeving op komst!


Nieuwe wetgeving op komst!


01-07-2020

Waarom kunnen wij de asoverblijfselen pas na een maand ophalen bij het crematorium? 
Dit is een van de vragen die ik vaak krijg van nabestaanden. In vroeger tijden was dit met name om mensen tijd te geven om na te denken over de asbestemming. 


 

Tegenwoordig is dat vaak al bij leven aangegeven door de overledene of is het al besproken tijdens de gesprekken die ik met de nabestaanden heb voorafgaand aan de uitvaart. 

In de uitvaartbranche is er veel veranderd. De uitvaart is voor velen een bespreekbaar onderwerp geworden. Waarbij duurzaamheid ook belangrijk is, er zijn inmiddels gelukkig al vele mogelijkheden. Daar zal ik een volgende keer wat meer over vertellen 

Deze ontwikkelingen maken dat we tegen de grenzen van de huidige wetgeving aanlopen. Daarop is de branche in gesprek gegaan met de minister en de verwachting is dat dit jaar de wetgeving aangepast wordt.

Zo zijn er de volgende voorstellen gedaan;• Laat de nabestaanden de asoverblijfselen zo snel als mogelijk is, ophalen.

• Toestaan van nieuwe vormen, naast cremeren of begraven, zoals resomeren of composteren.

• Sta in speciale situaties toe dat er samen begraven of gecremeerd mag worden, bijvoorbeeld wanneer moeder en kind overlijden in het kraambed. 

• Sta toe dat overledenen eerder begraven mogen worden bij bijvoorbeeld de Joodse of Islamitische geloofstraditie

• Stop met het gebruik van het woord ‘lijk’ op gemeentelijke formulieren, vervang dit door een ander woord

Daarnaast is inmiddels ook de informatie-voorziening vanuit de overheid verbeterd. Zij hebben een website gemaakt om nabestaanden te helpen: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden

Hier kunt u veel informatie vinden over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met de uitvaart en het nalatenschap. Uiteraard kunt u ons ook benaderen als u vragen heeft of eens van gedachte wilt wisselen over de mogelijkheden bij de uitvaart of het afscheid.

 

Vos Uitvaart | 06-39550463 | vvos@vosuitvaart.nl | www.vosuitvaart.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).