column

Rouw en dementie

Rouw en dementie

01-03-2021

Regelmatig merk ik dat nabestaanden worstelen met vragen: hoe vertel je aan je dementerende moeder dat haar man is overleden? Nemen we haar mee naar de uitvaart? Hoe vertellen we dat hij niet meer bij haar zal komen in het verzorgingshuis?

Er is geen vast antwoord op deze vragen.

Je wil haar niet uit evenwicht brengen of nog meer verwarring geven, maar het niet vertellen voelt ook niet goed.

Er kunnen gevoelens van angst en eenzaamheid ontstaan als ze haar man ineens nooit meer ziet, zonder dat ze begrijpt waarom. Daar staat tegenover dat het wél vertellen tot onrust kan leiden omdat ze de informatie niet goed kan verwerken.

Laat je eigen gevoel meewegen in de keuze tussen wel of niet vertellen. Als je weet dat je spijt gaat krijgen als je het niet vertelt, is het goed om het sowieso een keer genoemd te hebben. Ook als je weet dat je naaste het niet zal begrijpen of onthouden.

Voor de invulling van het afscheid kun je een klein intiem afscheidsmoment hebben voorafgaand aan de uitvaart, als te veel mensen of een andere omgeving verwarring brengt.

Vos Uitvaart | 06-39550463 | vvos@vosuitvaart.nl | www.vosuitvaart.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11078 Bommel & Bommel delicatessen