column

Wat leren     jouw kinderen je?

Wat leren jouw kinderen je?

01-09-2019

Je kunt je kind gedrag, regels en gewoontes aanleren voordat ze een jaar of tien zijn. Daarna, tja, dan denken ze dat ze zelf alles beter weten. Je denkt dat het eenrichtingsverkeer is. Niets is minder waar.

Als ik terugkijk naar de jaren met mijn kinderen thuis, hebben ze alle drie veel bijgedragen aan mijn bewustwording en spirituele groei. De een had een betere band met zijn vader en daar was ik jaloers op. De ander fladderde overal tussendoor en was ongrijpbaar. De derde vroeg veel ritme en regelmaat. Nu ze allemaal uit huis zijn durf ik hardop te zeggen dat ik enorm veel van hen heb geleerd. Zij waren spiegels voor mijn duistere kanten, de delen van mijzelf die ik niet graag wilde zien. Ik wilde niet jaloers zijn, ik wilde niet nadenken over waarom ik iets deed, ik wilde dat ze naar mij luisterden. Dat gebeurde lang niet altijd.

Ik leerde kijken en luisteren naar mijn kinderen: wat dreef hen, wat hield hen bezig, en wat spiegelden ze in mij? Ik probeerde best wel het een en ander uit. Ik volgde opvoedcursussen (en mag ze ook geven
- dat was het dieptepunt volgens hen: nu moesten ze alles zelf doen). Ik leerde dat zelf voorleven hoe ik graag wilde dat ze zich gedroegen eigenlijk het beste werkt. Kortom, wat doe jij zelf wat je niet wil dat jouw kind doet? Verander dat gedrag, dan volgt je kind vanzelf.

Wil je meer leren over praktisch en spiritueel opvoeden en jouw rol daarbij, maak dan een afspraak en dan kunnen we daar samen over praten. De Praktijk voor Spirituele Psychologie ondersteunt jou om in je kracht te komen en te blijven.

Praktijk voor Spirituele Psychologie Zijlweg 301 Haarlem | 06-23318056 | louise@louisetuijt.nl | www.louisetuijt.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen