column

Draaglijke lichtheid

Draaglijke lichtheid

01-10-2019

“Mag het ook leuk zijn?” Dat is wat de trainer mij zo vaak heeft gevraagd. “Uhhh, ja…” was vaak mijn antwoord. “…dat mag”, terwijl het op dat moment zwaar en ingewikkeld in mij voelde. ‘Leuk’ was ver weg, laat staan dat ik daar ruimte voor had.

PLAN JE AFSPRAAK VANDAAG NOG ONLINE IN!

‘Leuk’ stond voor mij gelijk aan het beeld dat de zon schijnt. Een energiek, betrokken gevoel, ook dat het gezellig is. En eerlijk gezegd: er hangt ook wel eens een donderwolk voor mijn zon, of het hagelt. Als het op zo’n moment ‘leuk’ moet zijn, dan lijkt het leven meer op een slecht toneelstuk waarin ik zelf niet de hoofdrol wil spelen. En tegelijkertijd ontstond er ook nieuwsgierigheid naar iets ertussenin: Kan het ook ‘leuk’ zijn in mindere tijden? Leuk is inmiddels een verzamelwoord geworden voor: aangenaam, plezierig, veilig, prettig. Het geeft ruimte voor ontspanning op momenten dat het leven even, of langer dan even, niet mee zit.

Ook op momenten dat mijn gevoel op slot zit en er geen beweging in lijkt te zijn, helpt het om mezelf af te vragen wat ik zelf kan doen om het ietsje leuker te maken. Het is voor mij een sleutel tot beweging geworden, hoe klein de beweging ook is. Even verzitten, broeksknoop los, iemands hand vasthouden, om mij heen kijken of de kat aaien, helpt om het leven iets aangenamer te maken. Het autonome zenuwstelsel krijgt op zo’n moment de gelegenheid even te ontspannen, er komt meer ruimte om adem te halen, meer ruimte om te leven.

Sandra Klein is Lichaamsgericht therapeut en coach en begeleid mensen in het vergroten van hun persoonlijke levensruimte. In deze column vertelt zij over haar eigen ervaring rondom dit thema.

Raadhuisstraat 56a Heemstede 06-12177155 info@totembodymind.nl www.totembodymind.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen