column

Pijntje hier, pijntje daar…

Pijntje hier, pijntje daar…

01-10-2019

Af en toe hoofdpijn, rugpijn die maar blijft zeuren, gespannen schouders, eczeem dat niet echt weggaat, vage buikklachten die na een nachtje slapen beter lijken of vaak niet goed kunnen slapen. Allemaal voorbeelden van ‘pijntje hier, pijntje daar’: de zogenaamde PHPD.

In mijn wereld zijn gedachten, emoties en lichaam met elkaar verbonden.

Heb je stress op je werk en kun je daar helemaal niets mee behalve je partner afsnauwen als je thuiskomt? Is je relatie net voorbij en kun je niet begrijpen waarom dat nou zoveel pijn doet terwijl je het allang zag aankomen? Loop je veel en vaak te piekeren hoe het nu met je -vul maar in- werk, kind, ouder, toekomst gaat? Dit zijn allemaal dingen die niets met je lichaam te maken hebben.

Doe je niets aan deze gedachten, die gevoelens en dat gedrag, dan kan ik je garanderen dat je ergens fysiek last van gaat krijgen. Blaasontsteking omdat je zo ontzettend boos bent op je werkgever of jezelf, last van je maag omdat je niet kunt verteren wat er met je ouders gebeurt, gespannen darmen omdat je je verdriet niet kan toelaten, je gal niet kan spugen, de last van de wereld op je schouders dragen… De Nederlandse taal heeft genoeg voorbeelden van emoties en gedachten die aan een orgaan of lichaamsdeel gekoppeld zijn. Veel mensen realiseren zich pas hoe lang en hoe vaak ze een PHPD hebben gehad, waar ze geen tijd maar wel een aspirientje voor namen, totdat er iets ‘ergers’ op hun pad komt. Natuurlijk ga je voor je PHPD naar de huisarts. Natuurlijk kunnen erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol spelen. Maar daarnaast kunw je ook best zelf gaan onderzoeken wat de diepere laag is van jouw fysieke ongemak.

Wil je meer leren over die diepere laag, maak dan een afspraak. De Praktijk voor Spirituele Psychologie ondersteunt jou om in je kracht te komen en te blijven

Praktijk voor Spirituele Psychologie Zijlweg 301 Haarlem | 06-23318056 | louise@louisetuijt.nl | www.louisetuijt.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen