column

Vergoedingsrecht

Vergoedingsrecht

01-10-2019

Onder de huidige wet die per 1 januari 2018 van kracht is gegaan, ontstaat er door het huwelijk een beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat, bijna, alles wat je tijdens het huwelijk samen verkrijgt gemeenschappelijk is.

Als je voordat je in het huwelijk treedt al een gemeenschappelijk goed had, dan wordt dat geacht na het huwelijk ook gemeenschappelijk te zijn. Dit klinkt heel logisch, maar wat als je als samenwoners een woning hebt aangekocht waarbij de één een groter bedrag van de aankoopsom heeft betaald dan de ander? Als je gaat trouwen, dan verdwijnt de vordering die de één op de ander zou hebben als sneeuw voor de zon omdat de woning gemeenschappelijk is geworden.

Er zijn daarop wel uitzonderingen, want als de één meer heeft betaald en dat heeft hij/zij gedaan door gelden te investeren die hij/zij uit een erfenis of een schenking heeft verkregen dan heeft hij/zij ter grootte van die investering een vergoedingsrecht. Maar is er ‘gewoon’ meer betaald aan het huis, dan verdwijnt de helft van dat bedrag naar de andere partner.

De eerste uitspraken van rechters over deze kwesties worden al gegeven. Het is dus zaak om je goed te laten informeren door een notaris voordat je in het huwelijk treedt.

Heb je vragen over het personen- en familierecht? Stel ze gerust.

Groet, Assia Krim

Kick Smitweg 2 Haarlem 023-5737081 info@krimadvocaten.nl www.krimadvocaten.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).