column

plaskaters

plaskaters

01-11-2019

Van de week dacht ik ineens: “Het is weer de tijd van het jaar, nattig, kouder. Wanneer zullen de plaskaters met bosjes binnen komen. Met onaangenaam weer gaan sommige katten hun urine langer ophouden, omdat ze niet naar buiten willen”. Een plaskater is een raar woord, het is een kater die juist niet kan plassen. En natuurlijk, diezelfde dag hadden we een mevrouw aan de lijn. Ze belde ons op omdat haar kater Po al 2 dagen vermist was. Hij had zich verstopt in de tuin van de buren en regeerde helemaal niet op haar geroep.

Tip: zie je dat je kater vaak naar de kattenbak gaat, onrustig is rondom de kattenbak, bloed plast of onzindelijk is? Laat hem dan nakijken door een dierenarts.

Op de spreektafel blijkt zijn blaas heel erg vol en pijnlijk te zijn. Hij kan niet plassen. Po is direct mee naar achteren genomen, via een katheter in zijn plasbuis is de urine uit zijn blaas gehaald. De urine was zeer donkerrood. Hij was al zo lang verstopt, dat zijn nieren ook een opdonder hadden gekregen en hij zichzelf aan het vergiftigen was. Po is direct opgenomen en aan het infuus gelegd. Na 2 dagen waren de bloedwaarden weer helemaal goed. Helaas bleek zijn blaas zo ernstig beschadigd, dat hij zelf helemaal geen gevoel had over zijn blaas, en zijn blaas zonder katheter direct weer helemaal vol liep. In het weekend was Po thuis geweest om te kijken hoe het ging, maar Po weigerde zelf te plassen.

Vervolgens is Po een week lang in de praktijk opgenomen en heeft hij een week lang een katheter ingehad in de hoop dat zijn blaaswand goed kon herstellen en dat hij daarna wel zou kunnen plassen. Na een week is Po naar huis gegaan, en tot nu toe gaat het heel erg goed. Po is nog wel boos omdat hij van het baasje nog even niet naar buiten mag, maar hij plast weer normale plassen. Nog even volhouden Po! Als dit zo doorgaat mag je binnenkort weer naar buiten.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen