column

Peildatum

Peildatum

01-11-2019

Partijen waren in 2007 uit elkaar gegaan en zij hadden samen een appartement in eigendom. In 2007 was de huizenmarkt slecht en het appartement was onverkoopbaar. Jarenlang heeft het appartement te koop gestaan en zelfs voor een lage vraagprijs werd het niet verkocht. Cliënte bleef achter in het appartement en wilde het aandeel van meneer overnemen. Meneer kon zijn aandeel in de onder waarde niet dragen en bleef daardoor hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld, ook bleef hij mede-eigenaar.

Deze situatie heeft voortgeduurd tot 2018, tot het moment dat cliënte een brief van de advocaat van meneer kreeg waarin hij cliënte sommeerde om mee te werken aan de verkoop van het appartement en de overwaarde te delen door twee. Cliënte was hierdoor ontdaan, omdat het moment dat zij met meneer wilde afrekenen er sprake was van een waarde van € 180.000,- en het appartement nu € 380.000,- waard is.

Cliënte ging niet akkoord met de vorderingen van de advocaat van meneer en heeft het aan laten komen op een procedure bij de rechtbank. De rechtbank heeft uiteindelijk met partijen een schikking weten te treffen. Partijen hebben in gezamenlijk overleg bepaald dat cliënte het aandeel van meneer in het appartement tegen een waarde van het appartement van € 305.000,- kon overnemen onder aftrek van alle eigenaarslasten die zij in alle jaren voor meneer had voorgeschoten.

Dit had voorkomen kunnen worden door ten tijde van het uiteengaan van partijen een peildatum met elkaar af te spreken of een waarde van het appartement in onderling overleg vast te leggen. Als cliënte toen in een schriftelijk stuk met meneer was overeengekomen dat de waarde van het appartement € 180.000,- was, dan had meneer nimmer aanspraak kunnen maken op de waardevermeerdering die plaats heeft gevonden.

Heb je vragen over het personen-en familierecht? Stel ze gerust.

Hartelijke groet, Assia Krim

Kick Smitweg 2 Haarlem 023-5737081 info@krimadvocaten.nl www.krimadvocaten.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen