bruisende zaken

Wat is Trauma Center   Trauma-Sensitive Yoga

Wat is Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga

01-01-2020

Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga (TCTSY) is ontwikkeld in de VS aan het ‘Center for Trauma and Embodiment. TCTSY is op een ervaring gegrond (empirisch) gevalideerde, klinische interventie bij complexe trauma’s of chronische, onbehandelbare posttraumatische stressstoornissen (PTSS).

Vanaf januari 2020 worden er weer TCTSY-lessen gegeven door gekwalificeerde TCTSY- facilitators in Amsterdam. Meer informatie hierover vind je op de website van Delight Yoga: https://delightyoga.com > Workshops > Yoga Klassen: • Trauma Sensitive Yoga (TSY) Classes for men only • Trauma Sensitive Yoga (TSY) Classes for women only

Naast yoga is TCTSY gebaseerd op traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschap. De TCTSY-methodiek is gebaseerd op kernelementen uit de Hatha yoga, waarbij deelnemers een reeks lichamelijke vormen aannemen en bewegingen uitvoeren.

De aangepaste onderdelen uit de traditionele Hatha yoga helpen mensen die een trauma overleefd hebben te bouwen aan hun gevoel van zelfbeschikking en een positievere verhouding tot hun eigen lichaam te ontwikkelen. In tegenstelling tot veel gewone yogalessen worden de deelnemers bij TCTSY niet aangeraakt om een aangenomen vorm te beïnvloeden. TCTSY biedt de deelnemers juist mogelijkheden om zélf de leiding te nemen over hun lichaam, vanuit het gevoel dat ze in hun eigen lichaam ervaren.

Aanpak

Hoewel TCTSY gebruik maakt van lichamelijke vormen en bewegingen, ligt de nadruk niet op de uiterlijke expressie en voorkomen (‘correct’ uitvoeren) of om goedkeuring te krijgen van iemand anders. Integendeel, de nadruk ligt juist op de innerlijke ervaring van de deelnemer.

Deze verschuiving van extern naar intern is het voornaamste kenmerk van TCTSY als aanvullende behandeling van complexe trauma’s. Bij deze aanpak ligt de kracht bij de persoon, niet bij de TCTSY-facilitator.

Daarbij komt dat in TCTSY de aandacht gericht wordt op het gevoel van het eigen lichaam bij het maken van keuzes. Zo kunnen deelnemers de verbinding tussen lichaam en geest herstellen en daarmee ook een gevoel van controle, dat vaak is aangetast als gevolg van trauma.

Meer informatie over privé consults, Psychotherapie of EMDR treatments kun je vinden op onze website TraumaSensitiveYogaNederland.com of email naar info@traumasensitiveyoganederland.com

Trauma Sensitive Yoga Nederland Haarlem/Amsterdam 06-11485057 info@traumasensitiveyoganederland.com www.traumasensitiveyoganederland.com

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).