column

Extreme kou Bij onze huisdieren

Extreme kou Bij onze huisdieren

01-01-2020

Het liefst emigreer ik in de winterperiode naar een warm land. Ik hou helemaal niet van kou. Toch kan ik enorm genieten van sneeuw. De meeste huisdieren reageren ook erg grappig op plotselinge sneeuwval. Vooral als ‘s ochtends een dik pak sneeuw is gevallen en een hond of kat de eerste pootjes in de sneeuw zet. De sneeuw die bij puppy’s en kittens blijft plakken als dikke wattenproppen, wordt in een hardnekkige schokkende marcherende poging geprobeerd eraf te schudden. Wat hilarische filmpjes kan opleveren.

Bescherm uw hond tegen de extreme kou met een jasje of schoentjes. Gebruik geen vaseline.

Maar naast de leuke filmpjes zit er aan de kou ook echt wel een aantal gevaren vast. Het strooizout kan problemen geven aan de poten van onze honden. Als er wondjes aan de poten zitten kan het zout bijten in de wondjes. Honden hebben natuurlijke vetkussens onder de poten zitten die bescherming bieden tegen de kou. Ondanks deze beschermlaag kan extreme kou toch voor bevriezingsverschijnselen zorgen. Vroeger werd er altijd vaseline op de poten gesmeerd. En nog steeds wordt het vaak geadviseerd. Honden zweten via de voetkussentjes. Als er vaseline op gesmeerd wordt, kan het zweet niet goed afgevoerd worden. Hierdoor kan het vocht onder de vaseline alsnog bevriezen. Pas er dus mee op.

Een hondenschoentje zal eventueel een mooi alternatief zijn. Een hondenschoentje werkt goed tegen de kou en ook tegen het ‘bijten’ van het zout. Bij thuiskomst na een lekkere winterse wandeling kan het geen kwaad om de voetzolen even te spoelen met lauw water om het zout tussen de teentjes te verwijderen.

Honden die zeer dun behaard zijn, of alleen bij de buik schaars behaard zijn kunnen snel afkoelen. Maar ook kleine honden, puppy’s of oude honden kunnen maar een beperkte tijd tegen de kou. Is uw hond buiten aan het rillen, dan is het nog niet zo’n gek idee om een jasje voor uw hond te kopen.

Zijlweg 68 Haarlem 023 – 531 60 33 www.merelsdierenkliniek.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen