column

vergiftigingen bij huisdieren

vergiftigingen bij huisdieren

01-03-2020

Een vergiftiging bij uw huisdier komt vaker voor dan u denkt. Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Geregeld komt het dan ook voor dat een huisdier onbedoeld vergiftigd wordt door de eigenaar zelf. Maar wist u ook dat de medicatie van uw huisdier zelf een gevaar kan vormen?

Paracetamol is zeer giftig voor katten

Iedereen met een huisdier weet ook dat het niet eenvoudig is een huisdier te voorzien van zijn medicatie. Tegenwoordig proberen fabrikanten de meeste medicatie zo lekker mogelijk te maken. Belangrijk is om tabletten altijd goed op te bergen, want onze huisdieren willen nog wel eens een doosje leegeten. Overdosering is het gevolg en kan tot vergiftigingen lijden.

Een paar keer per jaar komt er bij ons een kat binnen die paracetamol heeft gekregen van de eigenaar. Wist u dat 1/10 tablet paracetamol 500mg voor een kat van 5 kg al heel erg giftig is en dat deze daaraan kan komen te overlijden? Ga nooit zelfmedicatie geven of halveren aan uw huisdier, maar overleg altijd eerst met een dierenarts.

Veel symptomen bij vergiftigingen zijn braken en diarree, veel drinken en plassen (of juist helemaal niet meer plassen), bloedingen, hartkloppingen, verandering van gedrag en overlijden.

Dus probeer ongewenste inname te voorkomen door alles wat uw huisdier zou kunnen en willen eten goed op te ruimen. Heeft u het vermoeden van een vergiftiging, bel dan zo snel mogelijk uw dierenarts.

Zijlweg 68 Haarlem 023 – 531 60 33 www.merelsdierenkliniek.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen