column

Schade door gebrek in een gebouw

Schade door gebrek in een gebouw

01-04-2020

De afgelopen maanden hebben de stormen Ciara, Dennis en Ellen in ons land behoorlijk huisgehouden en veel schade aangericht. In Sassenheim kwam daardoor een hele gevel los van een pand, waardoor een geparkeerde auto onder bakstenen werd bedolven. Wat nu als er iemand in die auto had gezeten en letsel had opgelopen? Kan die dan de eigenaar van de gevel verantwoordelijk houden en zijn schade vergoed krijgen? Het antwoord is: ja, vermoedelijk wel. Want huiseigenaren zijn voor hun bezit verantwoordelijk en dragen het risico als er iets misgaat, ook al hebben zij zelf geen schuld.

Voor meer informatie over schade door een gebrekkig opstal, neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Ander voorbeeld: een fietser rijdt in het donker in een gat in het wegdek dat daar al een tijdje heeft gezeten. Er was ook eerder bijna iemand in gevallen en de politie was al gewaarschuwd, maar er was niets aan gedaan. Ook hier mag de wegbeheerder als eigenaar van dit bouwwerk – deze weg, zijn verantwoordelijkheid nemen. Niet iedere gebrek in de weg leidt tot aansprakelijkheid, maar als het gebrek bij de gemeente bekend was, had er wat aan gedaan moeten worden.

Laatste voorbeeld: een groep mensen komt vast te zitten in een defecte lift in de Euromast en brengen er nagenoeg de hele nacht in door. Er raakt niemand gewond, maar enkele pechvogels zouden wel in paniek zijn geraakt, aldus de media. Als de paniek van de eerste periode omslaat in een paniekstoornis, waardoor diegene niet meer kan werken, hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? Ja ook dan kan de eigenaar van het gebouw voor de schade opdraaien, zelfs als het herstel langer uitblijft dan je zou verwachten. We moeten het slachtoffer namelijk accepteren zoals hij of zij is.

Kleine Houtweg 113 Haarlem | 023-8200690 info@vanww.nl | www.vanww.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen