Adverteren werkt!

column

EMDR bij  traumatische gebeurtenissen

EMDR bij traumatische gebeurtenissen

01-08-2020

Het meemaken van een ongeluk kan een traumatische gebeurtenis zijn. Als gevolg van zo’n gebeurtenis kunnen lichamelijke en emotionele reacties optreden, zoals angst, nachtmerries, herbelevingen en (fysieke) paniekaanvallen. Hierdoor durft een slachtoffer bijvoorbeeld na een aanrijding niet meer in de auto te stappen, wat gevolgen kan hebben voor het functioneren in het dagelijkse leven.

Wilt u daarover meer weten, neem dan contact met ons op!

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan in zo’n geval een doeltreffende therapie zijn voor het verwerken van het trauma. EMDR werkt vooral goed wanneer sprake is van gevoelens van angst, verdriet, boosheid en somberheid die zijn ontstaan na zo’n ingrijpende gebeurtenis.

De behandeling is gestoeld op het eenvoudige principe dat het werkgeheugen niet twee taken tegelijk aankan.

Hoe werkt het precies? Tijdens een EMDR-sessie vraagt de therapeut je om terug te denken aan de gebeurtenis met alle bijbehorende emoties, gedachten en beelden. Tegelijkertijd wordt gestart met het aanbieden van klikjes in de oren via een koptelefoon (afwisselend links/rechts). Dit gaat in reeksen, waarna iedere keer kort wordt stilgestaan bij wat er is veranderd. Tijdens een sessie kan van alles ‘opkomen’: een stroom aan gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Dit wordt tussendoor kort besproken, maar er hoeft niet veel te worden gepraat tijdens de sessie zelf. Dit wordt vaak als voordeel van de therapie gezien.

Doordat iemand zich gelijktijdig moet concentreren op de klikjes en moet terugdenken aan het trauma wordt het werkgeheugen zodanig belast dat het niet mogelijk is om het trauma mét alle heftige emotionele lading op te slaan in een diepere laag van de hersenen. De herinnering wordt als het ware zonder (of met minder) scherpe randjes opgeslagen. Daardoor zal de emotionele lading van de herinnering aan de gebeurtenis sterk afnemen.

Kleine Houtweg 113 Haarlem | 023-8200690 info@vanww.nl | www.vanww.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).