column

Zichtbaar zijn

Zichtbaar zijn

01-10-2020

‘Ik heb me nooit onzichtbaar gevoeld’ vertelt Michelle Obama in de documentaire Becoming aan een studente die zich afvraagt hoe zij zich door haar onzichtbaarheid heeft heen gewerkt.

vergoeding (deels) mogelijk

De voormalig First Lady legt uit dat ze zich altijd gezien en gehoord heeft gevoeld door haar ouders. Haar ouders hebben haar daarmee vertrouwen kunnen meegeven waardoor zij het leven met voldoende grond onder haar voeten tegemoet kon treden. Dit staat in schril contrast met de studente, die juist het gevoel heeft er helemaal alleen voor te staan, zonder support van haar omgeving. Veel mensen ervaren hetzelfde als de studente, bewust en onbewust.

Het verleden kan niet worden veranderd. Wat wel kan veranderen is hoe je jezelf waarneemt in het hier en nu. ‘Zichtbaarheid begint hier’, gaat mevrouw Robinson Obama verder, terwijl ze naar zichzelf wijst en naar haar lichaam. Lichaamsbewustzijn is een sleutel om jezelf te gaan zien zoals je werkelijk bent, niet zoals je ouders je hadden willen zien.

Zichtbaarheid vraagt haar ruimte. Om die te vergroten, nodig ik je uit het volgende eens te proberen: begin de dag met een herinnering aan een moment dat je jezelf zichtbaar voelde. Leef je weer volledig in in dat moment: Waar was je en met wie? Hoe zag je er uit, hoe keek je? Wat zag je? Hoe bewoog je? Wat dacht je toen? Kan je het gevoel van toen weer toelaten? En waar in het lichaam is dit voelbaar? Het mag iedere dag dezelfde ervaring zijn, het gaat om de ervaring.

Sandra Klein is Lichaamsgericht therapeut en coach voor stress- en traumaverwerking. Zij begeleidt mensen bij het vergroten van hun innerlijke veerkracht.

Raadhuisstraat 56a Heemstede 06-12177155 info@totembodymind.nl www.totembodymind.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen