column

Tussen prikkel en reactie

Tussen prikkel en reactie

01-12-2020

“Wat gebeurde er?!” vroeg mijn vriendin tijdens het beeldbellen. Midden in haar verhaal merkte ze op dat ze aan mijn kant van de lijn een hond hoorde blaffen. In mijn spontaniteit sloot ik toen het raam.

We fileerden het moment tussen haar opmerking en mijn reactie. Door dit moment in slow motion voorbij te laten komen, realiseerde ik me dat ik haar boodschap oppakte als: “ik vind de geluiden vervelend”.  En omdat ik haar geen onprettig gevoel wilde geven, loste ik het op door het raam te sluiten. Een stapje verder in ons onderzoek constateerden we dat ons contact verbroken werd op het moment dat ik in actie kwam. Ik had haar kunnen vragen of ze last had van het geluid. Maar ik besloot voor haar wat goed was. Naast de verbinding verdween daarmee ook de gelijkwaardigheid in ons contact. 

 

In een gevaarlijke situatie was mijn handelen zeker gepast, dan moet er iets gered worden. In deze situatie was mijn dieperliggende angst dat onze vriendschap gevaar liep. Vandaar mijn reddend handelen. Cognitief snap ik dat dit niet aan de hand was, maar op een fysiologisch niveau spelen er andere onbewuste processen die op dit soort onverwachte momenten naar buiten komen. 

 

Onze vriendschap heeft er overigens niet onder geleden. Een paar weken later ontstond er een vergelijkbare situatie. Dit keer was de aanleiding een slechte wifiverbinding.  “Ik deed het weer, he?!” zei ik toen de verbinding hersteld was. We schoten allebei in de lach. Een eerste stap in bewustwording is gezet.

vergoeding (deels) mogelijk

Raadhuisstraat 56a Heemstede 06-12177155 info@totembodymind.nl www.totembodymind.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen