column

Gerechtelijke vaststelling van het ouderschap

Gerechtelijke vaststelling van het ouderschap

01-02-2021

Wanneer kunt u het ouderschap gerechtelijk laten vaststellen?

U kunt het ouderschap door de rechter laten vaststellen. De gerechtelijke vaststelling is de laatste mogelijkheid hiertoe. Deze mogelijkheid kan een oplossing zijn als:
• de man die het kind heeft verwekt, weigert het kind te erkennen terwijl de moeder en/of het kind dit willen;
• de moeder toestemming tot erkenning heeft geweigerd en het kind later de officiële familieband met zijn of haar verwekker wil vastleggen;
• de man die het kind heeft verwekt overlijdt voordat erkenning heeft plaatsgevonden; Verzoek indienen door moeder en kind Zowel de moeder als het kind kunnen een verzoek doen bij de rechtbank voor gerechtelijke vaststelling van het ouderschap. De moeder moet dit binnen vijf jaar na de geboorte van het kind doen. Voor het kind geldt geen termijn.

Op verzoek van de vader De verwekker van het kind kan geen verzoek doen tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. In gevallen waarin erkenning niet mogelijk is, omdat de toestemming van de moeder geweigerd wordt, kan de verwekker vervangende toestemming aan de rechtbank vragen.

Vaststellen vaderschap Indien aannemelijk is dat de man de mogelijke verwekker van het kind is, kan het vaderschap door middel van een DNA-onderzoek worden aangetoond.

Hartelijk groet, Assia Krim

Kick Smitweg 2 Haarlem 023-5737081 info@krimadvocaten.nl www.krimadvocaten.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen