Adverteren werkt!

column

Over Leven

Over Leven

01-06-2021

Ik liep er met boter en suiker in, in mijn overlevingsstrategie: die gedragspatronen die je van jongs af aan zorgvuldig ontwikkelt en verder verfijnt tijdens je leven. Onbewust vaak, je vervalt er als vanzelf in. Grofweg is de verdeling: vechten of vluchten. Mocht beide geen optie zijn, dan volgt bevriezen. Erover nadenken hoeft niet, je zenuwstelsel regelt dit voor je.

Wat was er gebeurd? Mijn collega en ik stonden voor een keuze. De tijd tikte en de keuze bleef uit. ‘Dan doe ik het zelf wel!’ zei ik. Mijn oren sloten zich, oogkleppen gingen op en wat er gebeuren moest, voerde ik uit zonder ontspanning of plezier. Ook veranderde mijn prettige en betrouwbare collega op dat moment voor mijn ogen in een kleurloos, teruggetrokken muisje met wie contact maken onmogelijk leek. De chemie in ons contact verdween als sneeuw voor de zon.

‘Ik heb me aan je geïrriteerd! Ik voelde me er alleen voor staan en daar baal ik van!’, zei ik hem naderhand. Er volgde geen: ‘ja, maar jij…’, wel een instemmend knikje. Hij luisterde en hoorde mij. Daar ontspande ik op. Onder de teleurstelling werd mijn vechtende en vastgezette overlevingspatroon merkbaar. De onderliggende eenzaamheid werd voelbaar.

Samen keken we naar het voorval. ‘En ik ben toen gevlucht’, zei hij plotseling. Dat was zijn manier om met dezelfde onzekerheid om te gaan. Door er zo open met elkaar over te praten, ontstond er weer lucht in ons contact: er kwam weer ruimte voor vertrouwen in elkaar.

Sandra Klein is lichaamsgericht therapeut en coach in persoonlijke groei, stress- en traumaverwerking. Zij begeleidt mensen bij het vergroten van hun innerlijke veerkracht.

Raadhuisstraat 56a Heemstede 06-12177155 info@totembodymind.nl www.totembodymind.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).