Adverteren werkt!

column

Focus in zachtheid

Focus in zachtheid

01-08-2021

‘Blijf zacht!’ werd me toegewenst in een tijd dat je voelt dat ‘sterkte’, ‘het beste’ of ‘houd je taai’ niet genoeg uitdrukt wat eigenlijk gezegd wil worden. En zacht zijn kan ook iets engs hebben: Wat blijft er van mij over als ik zacht ben? Wordt er dan niet over mij heen gelopen?

Waar verharding leidt tot focus, al is het maar om het beeld naar buiten op te houden, daar vraagt zachtheid om een ander soort scherpte. Zachtheid vraagt om aanwezig te zijn met wat er nu in je speelt. In hoofdlijnen draait het om de basisemoties: blij, bang, boos, bedroeft, afschuw of verbazing. Ook vraagt zachtheid een open hart om eerlijk te zijn naar je eigen behoeften en verlangens. En een sterke rug die je eigen gevoel en mogelijke kritiek en afwijzing van de omgeving kan dragen.

Lichaamssignalen en fysieke sensaties zijn een belangrijk kompas in hoe je je voelt. Wat merk je als je verhardt? Wat heb je nodig om in de zachtheid aanwezig te kunnen zijn? Het moment dat je merkt dat het contact met het voelen afneemt en gedachten het over nemen, is een signaal dat de zachtheid op de achtergrond raakt.

Een eenvoudige manier om weer een stap te zetten richting zachtheid is de 5/4/3/2/1 methode: beschrijf 5 dingen die je ziet; voel aan 4 dingen; neem 3 geluiden waar; word je gewaar van 2 geuren en proef 1 ding. Hoe is het nu in jou? Is er iets veranderd?

Sandra Klein is lichaamsgericht therapeut en coach in persoonlijke groei, stress- en traumaverwerking. Zij begeleidt mensen bij het vergroten van hun innerlijke veerkracht.

Raadhuisstraat 56a Heemstede 06-12177155 info@totembodymind.nl www.totembodymind.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).