Adverteren werkt!

column

Abces bij de kat

Abces bij de kat

01-09-2021

Vooral in de zomermaanden zien wij heel erg veel abcessen bij katten. Een abces bij een kat komt meestal tot stand na een knokpartij met een andere kat. Een nagel of een tand komt dan terecht in de huid van de andere kat en veroorzaakt daar een klein gaatje. Dit gaatje is zo klein dat het meestal heel erg snel weer dicht zit. Echter bacteriën, die onder de nagels van de kat zitten of op de tanden, zijn al onder de huid naar binnen gedrongen via dat gaatje en kunnen daar problemen veroorzaken.

Is uw kat ook zo’n vechter?

Bacteriën die onder de huid terecht komen kunnen snel gaan vermenigvuldigen. Hierdoor kan een holte gaan ontstaan met pus en dode cellen, dit is een abces. Een abces bij een kat is zeer pijnlijk. Vaak kan je het abces al voelen als een verdikking onder de huid waar het licht fluctueert. Na een tijdje wordt de huid dunner en zal het abces opengaan. Als het gaatje wat daarbij ontstaat erg klein is, kan dit snel weer dicht gaan zitten en kan er wederom een abces gaan “groeien”.

Wat moet je doen na een vechtpartij?

Het is heel belangrijk dat de wond goed schoongemaakt wordt. Als er een gaatje zichtbaar is, probeer deze indien het lukt een paar dagen open te houden. Hierdoor worden de bacteriën niet “opgesloten” onder de huid, waardoor de kans op een abces kleiner wordt.

Is er een abces ontstaan en heeft uw kat er veel last van? Behalve dat het pijnlijk is kunnen katten er namelijk ook koorts van krijgen, wegkruipen op afwijkende plaatsen, slechter eten of helemaal stoppen met eten en drinken. Wacht dan niet, maar neem contact op met uw dierenarts.

Zijlweg 68 Haarlem 023 – 531 60 33 www.merelsdierenkliniek.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).