column

Waarom praten we         niet graag over de dood?

Waarom praten we niet graag over de dood?

01-10-2021

Als ik op een verjaardag ben, is mijn beroep wel een gespreksonderwerp waar mensen graag over (mee) praten. Men heeft bewondering voor wat ik doe. Vragen: Kan je er wel tegen al die verdrietige mensen? Neem je het niet mee naar huis?

Ik kan oprecht zeggen dat ik het mooiste beroep heb dat er is! Ondanks veel verdriet, zie ik ook mooie dingen. Berusting, afsluiting. Mensen die met elkaar hele mooie herinneringen ophalen en daarbij glimlachen. Wat was de dienst mooi! Precies zoals hij/zij was.

En die dienst maak ik niet! Dat doet de familie. Ik begeleid, ik weet wat wel en niet kan, maar de familie maakt de dienst en vaak vullen zij deze in, aan de hand van de wensen van hun dierbare.

Helaas kom ik nog heel vaak tegen dat de naasten niet weten wat de wensen zijn. Begraven of cremeren? Locatie? Kist, mand, opbaarplank met wade? Muziekkeuze? Koffie of een borrel? Al dit soort keuzes komen bij de nabestaande te recht.

Ik hoor veel: “als ik dood ben, dan moeten zij maar beslissen, ik ben er toch niet meer”. Dat klopt als een bus! Maar besef je wel waar je iemand mee opzadelt.

Keuzes maken in je verdriet is niet het beste moment. Uiteraard begeleid ik de familie hierin, maar het geeft de nabestaanden zoveel rust als ze weten wat ze moeten beslissen.

De dood is eindig en brengt verdriet met zich mee.

De dood laat zien hoe kwetsbaar wij mensen zijn.

Laat je naasten niet achter met vragen over je uitvaart. Maak het duidelijk! Vraag mijn wensenboekje op en vul het in. Dat je het invult, betekent niet meteen een vonnis, het betekent rust voor jou én jouw naasten, diegenen die achterblijven en tijd willen voor het afscheid en niet die tijd gebruiken om keuzes te maken. Leg het boekje in een la, zeg waar het ligt en hete zal er jaren liggen, maar het geeft wel duidelijkheid en rust op het moment dat het nodig is.

06-22893080 | Brigitte Otte | www.ankhuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen