bruisende zaken

AVB: beter mee verlegen dan om verlegen

AVB: beter mee verlegen dan om verlegen

19-11-2021

Stel je voor: je zit als zzp’er in overleg met een potentiële nieuwe opdrachtgever en stoot per ongeluk je kop koffie om… Precies over zijn laptop. Hoewel je de schade nog probeert te beperken door het toetsenbord zo snel mogelijk droog te maken, is het leed al geschied. Er zal dus een nieuwe laptop aangeschaft moeten worden. Nu denk je misschien: maar goed dat ik voor dit soort ongelukjes een Particuliere aansprakelijkheidsverzekering heb, maar dan moeten we je helaas toch echt teleurstellen. Heel leuk, zo’n verzekering, maar je hebt er in dit geval niets aan…

Hoe groot of klein je onderneming ook is, je kunt als ondernemer niet je Particuliere aansprakelijkheidsverzekering inzetten als jij schade veroorzaakt terwijl je aan het werk bent. Of het nu gaat om een laptop die vervangen moet worden, zoals in bovenstaand voorbeeld, of bijvoorbeeld om letselschade (‘schade’ aan een persoon), zolang die schade tijdens het uitvoeren van je werk is ontstaan, zul je dus op een andere manier voor de kosten op moeten draaien. In het meest vervelende geval betekent dat dat je alles uit eigen zak moet betalen. Maar gelukkig is er een heel eenvoudige manier om dat te voorkomen: sluit als ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af en je bent gedekt voor heel veel van dit soort schade, veroorzaakt door jou en door je medewerkers. Het mooiste is natuurlijk als je daar vervolgens nooit gebruik van hoeft te maken, maar in dit geval geldt zonder enige twijfel ‘beter mee verlegen dan om verlegen’.

 

De juiste verzekering

Eigenlijk kan je als ondernemer niet zonder een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hoewel het niet altijd verplicht is, zijn er opdrachtgevers die vereisen dat je een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Het is daarom belangrijk om je te oriënteren op je aansprakelijkheden. Zo dekt de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering enkel de schade aan personen en zaken. Daarnaast is er ook een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering biedt dekking in het geval van beroepsfouten. De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt vaak gesloten door:  

  • Accountants 
  • Adviseurs
  • Advocaten
  • Architecten 
  • Interim-managers
  • Ingenieurs
  • ICT’ers 
  • Schade-experts

 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wat veel ondernemers trouwens niet weten is dat beroepsfouten in principe niet worden gedekt vanuit je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Geef je een klant bijvoorbeeld verkeerd advies wat hem (hoge) kosten oplevert of maak je een verkeerde berekening, dan vallen de kosten naar aanleiding van deze beroepsfouten niet onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook daarvoor geldt dat het best verstandig kan zijn om eens goed na te denken of zo’n verzekering voor jouw onderneming van nut kan zijn. Want anders kan een goedbedoeld advies dat uiteindelijk toch niet zo goed uitpakt uitmonden in een heel kostbaar ‘geintje’.

Vooral kleine, startende ondernemers zullen er waarschijnlijk niet al te veel zin in hebben om gelijk te moeten investeren in allerlei verzekeringen die ze hopelijk toch nooit nodig zullen hebben. Maar een rondvraag bij wat concullega’s die al wat langer met hun onderneming bezig zijn, zal je waarschijnlijk het advies opleveren om dit toch echt te doen. Een ongelukje zit immers in een heel klein hoekje, al denk je nu misschien van niet…

 

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen