Column

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

01-06-2023

Mijn naam is José Koster. Ik bied (relatie)coaching, ouderbegeleiding, supervisie en training. Ik ben gespecialiseerd in de psychologie van ouderschap, communicatie en familieopstellingen. Loop je rond met een vraag en wil je dat ik eens met je mee kijk? Welkom!

‘Kinderen zijn hinderen’ riep mijn moeder wel eens gekscherend, en daarmee sloeg ze de spijker op zijn kop. Hoe leuk, prachtig en verrijkend het grootbrengen van kinderen ook is, het is een aanslag op je leven. Kinderen zijn onvoorspelbaar en een handleiding krijg je er niet bij.

Als ouder verkeer je continue in een groeiproces. Je wordt onophoudelijk uitgedaagd om mee te bewegen in de ontwikkelingsfasen van je kind, waarvan de eerste 18 jaar grillig kunnen verlopen, en per kind ook nog eens behoorlijk uiteenlopen. Alice van der Pas noemt het in haar boeken over de psychologie van ouderschap: Koorddansen: Het is steeds ‘Meebewegen met de beweging van het kind om in evenwicht te blijven’ (…) ’De ontwikkeling van het kind blijft het evenwicht van de ouder verstoren.’ Een gevoel van rust en balans kan elk moment omslaan in een onoverzichtelijke wanorde. De peuter van vandaag is morgen een kleuter: wat vandaag lijkt te werken is morgen alweer achterhaald. Help!! Groeien gaat over in beweging komen, en vraagt van je om jezelf onder de loep te nemen. Je zult je overtuigingen, gedrag en je emoties moeten herkennen en erkennen dat je het soms echt niet weet. Dat dat wat je doet, ondanks alle goede bedoelingen, niet altijd helpend is. Je zult open moeten staan voor andere invalshoeken, en nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen.

Wat is goed voor de kinderen? Wat is goed voor jou? Is er nog ruimte voor de relatie met je partner waarmee je wellicht ook regelmatig verschild van mening? Ouderschapsgroei wordt achteraf als heel bevredigend en zelfs vervullend en verrijkend ervaren. Er is geen mens voor wie je bereid bent dieper in jezelf te duiken dan voor je kinderen. Maar in het moment zelf kan het afzien zijn…

Wil je dat ik eens met je meekijk?

Welkom in mijn praktijk!

06-41014000 | contact@josekoster.nl | www.josekoster.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen