column

   Vervangende       toestemming voor het erkennen van een minderjarig kind

Vervangende toestemming voor het erkennen van een minderjarig kind

01-01-2019

Als je als verwekker jouw kind wilt erkennen, heb je toestemming nodig van de moeder. In de meeste gevallen geeft de moeder de toestemming aan de andere ouder. Maar wat nou als er, om welke reden dan ook, geen toestemming wordt verkregen?

In dat geval kan de andere ouder via de rechtbank vervangende toestemming vragen om alsnog het kind te mogen erkennen. De rechtbank benoemt in dit soort zaken een bijzondere curator. De bijzondere curator wordt benoemd, omdat de belangen van de ouders tegengesteld aan de belangen van het kind kunnen zijn. Hij/zij vertegenwoordigt het kind en dient uitsluitend het belang van het kind te behartigen.

De bijzondere curator zal met de ouders afzonderlijk in gesprek gaan en, als dat nodig is, ook met andere personen die als informant kunnen dienen. De bijzondere curator adviseert de rechtbank wat hij/zij in het belang van het kind acht, waarbij het uitgangspunt is dat het in het belang van het kind is om een familierechtelijke betrekking te hebben met de andere ouder, tenzij de erkenning de belangen van de moeder bij een ongestoorde verhouding met het kind schaadt of een evenwichtige sociaalpsychologische en emotionele ontwikkeling van het kind in het gedrang komt. In de meeste gevallen zal de rechtbank overgaan tot het verlenen van de vervangende toestemming.

Heb je vragen hierover? Stuur mij een mail.

Kick Smitweg 2 Haarlem 023-5737081 info@krimadvocaten.nl www.krimadvocaten.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen