bruisende zaken

MET ÉÉN  VOET AL  TUSSEN  DE DEUR…

MET ÉÉN VOET AL TUSSEN DE DEUR…

01-01-2019

Weet u wie u gaat bellen wanneer u een uitvaartverzorger nodig heeft? Het aantal uitvaartverzorgers is de laatste jaren flink toegenomen.

De toename kan voor een deel worden toegeschreven aan het feit dat het UWV het vak flink promoot: ”u kunt ook werken als uitvaartverzorger”. Uitvaartverzorger is een vrij beroep, er is geen specifieke vakkennis vereist.

Dat klinkt goed en het meemaken van één of meer uitvaarten kan iemand inspireren om zelf ook op deze manier iets voor de medemens te willen betekenen. Een uitvaart van dichtbij meemaken is echter iets anders dan deze van A tot Z regelen en ervoor zorgen dat de uitvaart recht doet aan de overledene en de nabestaanden.

De bevolking vergrijst en dat leidt tot een zorgvraag. De grotere zorg is ook een grotere kostenpost binnen de samenleving. Jammer genoeg wordt de zorg steeds meer teruggebracht tot een ‘basisconcept’ en zijn we vaker aangewezen op vrijwilligers. Een groot deel van alle vrijwilligers is vrouw en die zijn van oudsher al veel met zorg bezig. Een voorbeeld van vrijwilligerswerk in de zorg is het werken in een hospice. Mensen in hun laatste levensfase worden liefdevol verzorgd en hebben in een hospice de ruimte en de rust om afscheid te nemen van geliefden en van het leven.

U kunt ervan denken wat u wilt dat een hospice ‘drijft’ op vrijwilligers en dat een rijk land als Nederland hier niet meer geld voor beschikbaar stelt, feit is dat vrijwilligers in het hospice goed werk doen.

Omdat vrijwilligerswerk in een hospice raakvlakken heeft met het werken als uitvaartverzorger lijkt dit een gemakkelijke opstap. Wanneer uw dierbare in het hospice overlijdt kan het als logisch gevolg van de vertrouwensband die er in de loop van de tijd is gegroeid gebeuren dat de vrijwilliger aanbiedt om de uitvaart voor u uit te voeren. “Ik werk als uitvaartverzorger bij die en die organisatie, zal ik het voor u regelen?” Is dat geen belangenverstrengeling? Zonder de ‘goeden’ tekort te willen doen; wordt er op deze manier niet juist op de dood van uw dierbare gewácht? Maar ook: uitvaartverzorger is een complex beroep. Er is wel degelijk veel vakkennis en ook kennis van de lokale mogelijkheden voor nodig om u alle zorgen uit handen te kunnen nemen. Er komt veel bij kijken om in een korte periode een uitvaart tot in de puntjes te organiseren op zo’n manier dat u er met een goed gevoel op kunt terugkijken.

Misschien voelt het goed wanneer de steun en toeverlaat uit het hospice de volgende stap, de uitvaart, wil begeleiden. Maar het is niet verplicht! Bedenk -voordat u dat denkbeeldige touwtje uit de al even denkbeeldige brievenbus laat hangen
- dat u een uitvaart maar één keer kunt regelen.

Oranjestraat 21 | 2013 VA Haarlem 023-5324486 | www.uitvaartuitendaal.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen