column

Het belang van Kind ‘mogen’ zijn

Het belang van Kind ‘mogen’ zijn

01-01-2019

Voor een gezonde emotionele ontwikkeling is het van belang dat een kind zorgeloos kan spelen, zonder zich te bekommeren om volwassen problemen. Wanneer dit laatste wel structureel het geval is spreekt men van parentificatie.

Met parentificatie wordt bedoeld dat kinderen via hun ouders opdrachten en/of informatie in hun leven krijgen die niet bij de leeftijd passen.

Kinderen zijn van nature geneigd om ouders te helpen door de problemen voor hen weg te nemen. Zij zijn bereid alles op te offeren wanneer ze het idee hebben dat papa en mama er hun problemen mee kunnen vergeten. Kinderen gaan zo ver in hun opofferingen, dat ze hun eigen ontwikkeling hiervoor willen stopzetten. Doordat het kind bezig is met het zorgen voor en geven naar de ouders, krijgt het geen ruimte voor de eigen ontwikkeling en leert het vooral te geven en niet te ontvangen. De (sociaal)emotionele ontwikkeling wordt geremd. Gevolg is dat het kind dat hierin geen erkenning of hulp geboden krijgt het patroon van overmatig geven op latere leeftijd meeneemt in de relatie met hun partner.

Kinderen die geparentificeerd zijn lopen grote kans op het krijgen van depressieve klachten. In zogeheten ‘Kopp-groepen’ wordt er hulp geboden aan kinderen (8-22 jaar) of volwassenen (23+).

Het vergroten van zelfvertrouwen en leren stellen van grenzen spelen een grote rol bij het herstel.

Wilt u meer weten dan kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Centrum aan het Spaarne | Spaarne 112 Haarlem | 06-41843332 info@sensepower.nl www.sensepower.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen