column

Het zenuwstelstel                       en trauma

Het zenuwstelstel en trauma

01-02-2019

Hoe kunnen trauma sensitive yoga oefeningen invloed hebben op jouw lichaam en geest? Voordat ik de bijzonderheden kan bespreken, is een kleine les neurofysiologie een goede idee. Deze maand sta ik hier even bij stil.

Onder normale omstandigheden is jouw lichaam er op ingesteld om je te beschermen tegen gevaar of stressvolle situaties; problemen ontstaan wanneer dit proces wordt onderbroken. De beste manier om de menselijke reactie te begrijpen, is door naar dieren in het wild te kijken.

Een groep herten die in een weide graast, kan bijvoorbeeld blij zijn, maar ze zijn voortdurend op zoek naar roofdieren die in het nabijgelegen bos op de loer liggen. Het allereerste dat de herten doen als ze gevaar ervaren, is stoppen, heel stil blijven en luisteren. Deze hyper-waakzame fase activeert het sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de vecht-of vluchtreactie op gevaar).

Op het moment dat de herten de aanwezigheid van een roofdier voelen, vluchten ze en rennen ze zo snel mogelijk naar de veiligheid. Als dit faalt is haar eerste instinct om op te staan en terug te vechten. Als dat niet lukt, bevriest ze en verstevigen haar spieren, ze worden slap en gevoelloos
- hulpeloos om zichzelf te beschermen.

Wanneer de kust veilig is, kan een ander system geactiveerd worden; het parasympatische zenuwstelstel. Dit gebeurt ook bij mensen; wij hebben ook een vlucht- en vechtsystem om ons te beschermen wanneer we in gevaar zijn. Dit is een mooi system en houdt ons in leven, toch kan dit ook nadelen hebben voor ons bestaan in het hier en nu, vooral als we bevriezen en we niet kunnen wegrennen of terugvechten.

Volgende maand ga ik hier verder op in.

Peace! Esther

Trauma Sensitive Yoga Nederland Haarlem/Amsterdam 06-11485057 info@traumasensitiveyoganederland.com www.traumasensitiveyoganederland.com

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen