column

Je hersenen                       en trauma

Je hersenen en trauma

01-04-2019

"Als angstaanjagende gevoelens niet de tijd en aandacht krijgen die ze nodig hebben om zich door het lichaam te genezen of op te lossen, blijft de persoon in de greep van angst."

Het menselijke zenuwstelsel werkt op dezelfde manier, zoals bij onze dierenvrienden. Wanneer we gevaar waarnemen, mobiliseren we het sympathische zenuwstelsel en de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-as (HPA-as), dit zijn de vecht- of vluchtmiddelen van het lichaam.

Wat gebeurt er? Stresshormonen stromen in de bloedbaan, zodat we aangepast kunnen reageren. Ze verhogen onze hartslag, leiden bloed af naar onze grote spiergroepen (armen en benen) en versnellen de reactietijd. Een toename van cortisol maakt suiker als brandstof in de bloedbaan vrij, zodat we sneller kunnen denken en bewegen. Ondertussen communiceert de HPA-as met de rest van het lichaam en geeft instructies aan de spijsverterings-, reproductieve en immuun systemen.

Ons autonome zenuwstelsel is ontworpen om iedere keer op zoek te gaan naar gevaar en om ons veilig te houden.

Problemen ontstaan wanneer de pijn en het overblijfsel van het trauma, in het lichaam blijven, lang nadat de gebeurtenis voorbij is, en de hersenen geen onderscheid meer kunnen maken tussen wat behoort in het verleden en wat een echte, actuele dreiging is.

Het gevoel van het lichaam blijft gevaar signaleren, het zenuwstelsel gaat op zoek naar de dader en wijst de schuld toe waar het kan, om zo te blijven overleven. Hierdoor leven velen van ons in aanhoudende angst, kunnen moeilijker beslissingen nemen, ondervinden slaap problemen of krijgen last van lichamelijke klachten die vaak geen directe medische oorzaak hebben.

Mocht je dit herkennen, Trauma Sensitive Yoga is speciaal ontworpen om je hierbij te helpen.

Bel of email mij gerust om een afspraak te maken.

Trauma Sensitive Yoga Nederland Haarlem/Amsterdam 06-11485057 info@traumasensitiveyoganederland.com www.traumasensitiveyoganederland.com

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen