BRUISENDE COLUMN

Typisch tapas

Typisch tapas

01-08-2020

Denk je aan de Spaans keuken, dan zul je waarschijnlijk al snel aan tapas denken. Kleine aperitiefhapjes die in Spaanse barretjes en restaurants worden geserveerd bij je drankje. Maar die ook steeds vaker worden gegeten als lunch of diner.

Over de oorsprong van tapas zijn de meningen verdeeld. Het enige wat zeker is, is dat het woord tapa (meervoud tapas) is afgeleid van het Spaanse werkwoord tapar wat afdekken of bedekken betekent. Je zou het woord dus letterlijk kunnen vertalen als deksel. Op basis van die benaming klinkt een van de verklaringen voor de oorsprong van tapas heel logisch. De hapjes zouden volgens die verklaring zijn ontstaan uit de gewoonte om je drankje af te dekken met een stuk brood en/of een plakje ham om te voorkomen dat er vliegen in je glas zouden komen. Andere verhalen over de oorsprong van tapas beweren echter dat ze ooit zijn bedacht als gratis hapje bij een drankje om de kans op dronkenschap te beperken.

Tapas eten op Ibiza

En zo doen er nog heel wat meer verhalen de ronde. Hoe het ook zij, tijdens een vakantie op Ibiza ontkom je er bijna niet aan om op zijn minst een keer ergens wat tapas te gaan eten. Verspreid over het eiland vind je heel wat tapasrestaurantjes, de een wat authentieker dan de andere, dus er is keuze genoeg. Er zijn zelfs zaken die hun eigen moderne twist geven aan tapas waardoor er steeds weer nieuwe gerechtjes te proeven zijn. Of je dat nu doet als lunch, diner of gewoon tussen de maaltijden door, moet je helemaal zelf weten. Op Ibiza kijken ze nergens meer van op.

Ga eens op tapastour

Tot slot nog een leuke tapastip: ga eens een avond op tapastour. Eet niet al je tapas in hetzelfde barretje, maar wandel op je gemak van bar naar bar en bestel overal wat te drinken met telkens wat andere tapas erbij. Zo kom je je avond wel door en proef je heel wat verschillende hapjes. Eet smakelijk! Of, zoals ze in Spanje zeggen: buen provecho!

Van authentiek tot tapas met een moderne twist

Toeristen zijn welkom op Ibiza, maar er gelden speciale maatregelen. Houd daarom www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer goed in de gaten.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).