01-03-2023
Ben je op Ibiza, dan is het natuurlijk wel zo leuk (en lekker!) om een aantal van de lokale specialiteiten te proeven. Een van de specialiteiten die je eigenlijk niet kunt missen als je weleens een bezoekje hebt gebracht aan een lokale slagerij of supermarkt, is de sobrasada, oftewel de opvallend roodgekleurde, gedroogde worst die je in al dit soort zaken ziet hangen.
Het bijzondere aan de sobrasada is, behalve de smaak, het feit dat de worst verrassend zacht is vanbinnen, waardoor deze vaak ook prima smeerbaar is op een stukje brood of een toastje. Wat dat betreft lijkt het wel wat op filet americain, alleen de smaak is duidelijk anders. Als je deze worst echt ergens mee zou willen vergelijken, dan zou je dat misschien nog wel het beste kunnen doen met de Italiaanse Nduja, eveneens een smeerbare, pittige worst. Overigens is de sobrasada meestal in twee varianten verkrijgbaar: een pittige en een iets mildere.
We noemden eerder al de opvallende kleur van deze worstsoort, die wordt gecreëerd door de toevoeging van twee soorten paprikapoeder (picante en dulce), dus niet door kunstmatige kleurstoffen, want het is juist de bedoeling om de worst zo puur mogelijk te houden. Naast het paprikapoeder bestaat sobrasada uit varkensvlees, zwarte peper en zout. Als dit mengsel tot worst is gedraaid, is het echter niet de bedoeling om deze meteen op te eten. De worsten worden namelijk eerst nog een paar weken opgehangen om te drogen, bij voorkeur aan het einde van de herfst en in de winter omdat dan de weersomstandigheden optimaal zijn.
Ibiza Bruist
Ibiza Bruist
Ibiza Bruist
Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.
Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).