BRUISENDE COLUMN

De ruïnes van Festival Club

De ruïnes van Festival Club

01-05-2019

Buiten de bekende paden heeft Ibiza veel geheimen. Een van deze geheimen is in de bergen van Sant Josep, vervallen en lang geleden door de natuur heroverd: Festival Club. Van zijn gouden dagen als een oogverblindende hotspot in de jaren zeventig zijn alleen apocalyptisch uitziende ruïnes overgebleven. Deze trekken nu op hun beurt weer nieuwe bezoekers aan...

Festival Club is verlaten, maar niet gesloten

Slechts een paar minuten ten noordoosten van Sant Josep vind je een onopvallende oude muur. Wat aanvankelijk op een klein, afbrokkelend huis lijkt, is de toegangspoort tot iets veel groters.

Een doorgang met ronde bogen en met graffiti bezaaide muren leidt rechtstreeks naar het enorme amfitheater van de verlaten Festival Club. Vanaf hier kun je de volledige omvang van dit complex zien, waar duizenden ooit gefeest hebben. Shows, muziekfestivals, ‘stierengevechten’ met kalveren... alles wat in de vroege, gekke jaren van het eiland als ‘Spaans’ en ‘leuk’ werd beschouwd, werd hier aangeboden. Destijds werden er elke zondag en maandag barbecuefeestjes gehouden in de Festival Club. Het sierlijke lettertype met de naam Festival Club is nog steeds te zien in het bargebouw.

Talloze graffiti sieren nu de ruïnes, vandalisme en verval zijn zichtbaar.

Maar ook de natuur tiert welig: planten en zelfs bomen vechten zich een weg terug door het afbrokkelende beton. Een autobegraafplaats met oude wrakken en allerlei afval stapelt zich helaas ook tussen de muren op. De oude bar heeft niet alleen een prachtig uitzicht op de vervallen ruïne, maar ook op Sant Josep aan de overkant van de vallei. Spectaculair en afgelegen. Je vraagt je af: wat zijn er destijds voor wilde feesten geweest? Hoog in de bergen, weg van de de realiteit? Het is nu een ontmoetingsplaats voor graffiti-kunstenaars van over de hele wereld. Bijna elke dag worden hier nieuwe muurschilderingen gemaakt. Er is ook een Facebookgroep met foto's van jonge mensen van over de hele wereld die in de ruïnes poseren. Maar niet alleen de kunstenaars genieten van deze gigantische speeltuin. Als onderdeel van een artistiek project werd hier ook een video van de beroemde DJ Alfredo Fiorito gemaakt. Hij was een van de beroemdste Acid House-dj's op het eiland in de jaren tachtig.

Ondanks de prachtige ligging, het geweldige gebouw en de interesse van vele ondernemers is Festival Club tot op de dag van vandaag nooit meer opengegaan.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).