BRUISENDE COLUMN

Restaurant Rascasse, brengt ode aan de vis

Restaurant Rascasse, brengt ode aan de vis

01-02-2018

Samen met een aantal reders richtte NorthSeaChefs de coöperatieve vennootschap Flanders Fish Corporation op.

Reders en chefs bundelen hun krachten om onbekende, onbeminde vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische vissers, te promoten.


Visie

Eén van die chefs is Erwin Denys van het Restaurant Rascasse te Kapellen. NorthSeaChefs stelt alles in het werk om minder bekende, onbeminde vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische vissers, geliefd te maken. Met creatieve recepten en technische fiches moedigen we andere chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde wijze om te gaan met deze respectvol gevangen vissen en bijvangst. Enerzijds omdat die vissen zoveel meer te bieden hebben dan de meeste mensen denken. Anderzijds uit eerbied voor de Belgische vis in het algemeen en in het bijzonder vissen als hondshaai, rode poon, pieterman, steenbolk, schartong, schelvis, zeekat...


Missie

Onze missie is pas geslaagd als het aanbod van en de vraag naar minder bekende, onbeminde vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische vissers, toeneemt. Kortom, als de horeca en voedingsindustrie overtuigd zijn van ons idee en wanneer het grote publiek onbekende, Belgische vissoorten vraagt en vindt in de supermarkt.


Waarden

We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat wij willen eten en al de rest weggooien. Met het ‘CATCH OF THE DAY’-gamma brengt Erwin Denys vis die de visser vangt. We laten ons hiervoor volledig leiden door de seizoenen, onafhankelijk van de vraag van de consument. Dat levert ons zowel onbeminde als minder bekende vissen en bijvangst op, gevangen door Belgische vissers – zoals deze maand: Doornhaai.  


Wist je dat:

Vis van het jaar 2017 de rode poon is?

NorthSeaChefs een award rijker is: ‘sustainability of duurzaamheid via Gault&Millau

De Doornhaai zijn naam dankt aan de stekels bij de voorrand van de rugvinnen? De vis kan maximaal 160 centimeter lang en 9100 gram zwaar worden.

Gemiddeld over het jaar er in de Noordzee naar schatting 11 tot 15 miljoen ton vis zwemt?

Er in de hele Noordzee meer dan 220 verschillende soorten vis voorkomen? In het Nederlandse deel circa 145 soorten, inclusief haaien en roggen.


Kalmthoutsesteenweg 121, Kapellen  |  +32 3 297 94 29

www.restaurantrascasse.be/nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).