BRUISENDE COLUMN

Terug in de tijd

Terug in de tijd

01-04-2020

Wie aan Marbella denkt, zal waarschijnlijk eerder aan zon, zee en strand denken dan aan de historie. Toch heeft deze stad een ontzettend rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Phoeniciërs.

De geschiedenis van Marbella begint echter pas echt in de tijd van de Romeinen die de stad Salduba noemden, oftewel stad van het zout. De Baños Romanos en de Villa Romano del Rio Verde zijn enkele van de weinig overgebleven bouwwerken uit die tijd. In de stad herinnert misschien nog wel meer aan de negen eeuwen die de Arabieren over Marbella regeerden (vanaf de zesde eeuw). In de belangrijkste plaats de naam. Zij veranderden Salduba namelijk in Marbil-la waar de huidige naam overduidelijk van afstamt. In 1485 werden de Arabieren verdreven uit Marbella en namen de vazallen van koning Ferdinand de leiding over.

Industrialisatie

Marbella was van oudsher altijd al een vissersdorp, maar toen in de negentiende eeuw de industrialisatie op gang kwam, besloot een groep ondernemers de mijnindustrie serieus aan te pakken. Dit vormde lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten voor de stad, tot de opkomst van het toerisme.

Prins Alfonso

Die opkomst is voor een groot deel te danken aan prins Alfonso van Hohenlohe. Toen deze in 1940 een reis langs de zuidkust van Spanje maakte, kreeg zijn Rolls Royce vlak bij Marbella motorpech. Al wachtend op hulp viel Alfonso voor de charme van Marbella en hij besloot er een finca te kopen. Deze nieuwe vakantiewoning van de prins werd al gauw een populaire vakantiebestemming voor veel andere leden van de Europese adel. Zo veel zelfs dat de finca te klein werd voor alle gasten en de prins in 1954 het eerste hotel van de stad opende: Marbella Club Hotel. Daarna volgden nog vele andere hotels waardoor het toerisme in Marbella een enorme groei doormaakte en de stad een favoriet toevluchtsoord werd voor heel wat bekende filmsterren, politici en natuurlijk de adel... Waar autopech al niet toe kan leiden.

Van vissersdorp tot toeristische hotspot

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).