BRUISENDE COLUMN

Typisch Spaans:  de flamenco

Typisch Spaans: de flamenco

01-08-2020

Zang, muziek, handgeklap, dans, prachtige jurken, temperament… stuk voor stuk elementen van een van de belangrijkste exportproducten van Spanje: flamenco. Een bijzonder stukje Spaanse cultuur dat zich over de hele wereld heeft verspreid.

Maar wat is het nu eigenlijk precies, flamenco, en waar komt het vandaan? Het antwoord op die eerste vraag is moeilijk in woorden te vatten. Flamenco is volgens Spanjaarden een emotie die tot uiting komt in meerdere kunstvormen. De zang, oftewel cante flamenco, is hierbij het fundament. De cantaores (zangers) zijn dan ook het hart en de ziel van het optreden. Kenmerkend voor flamenco zijn de soms Arabisch aandoende klanken die vaak worden begeleid door ritmisch kloppen, vingers knippen en handen klappen. Tegenwoordig komen daar ook steeds vaker Spaanse gitaren en handtrommels bij.

Zang & dans

De cante flamenco kan ook worden ondersteund door de baile flamenco, de typische dansstijl die wordt gekenmerkt door krachtige gratie en vaak ingewikkelde handbewegingen en voetenwerk. Het beeld dat je daar waarschijnlijk al meteen bij ziet, is het beeld van dames in prachtige lange (rood met zwarte) jurken, gracieus dansend met een bloem in het haar. Dat is flamenco!

De oorsprong

Nu de tweede vraag, de oorsprong. Flamenco is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan uit een mix van verschillende culturen, waaronder de gitanos, oftewel de zigeuners. Over de exacte oorsprong valt vrij weinig te zeggen, maar dat er enorm veel culturen aan bij hebben gedragen en dat de basis in het zuiden van Spanje ligt, staat vast. De flamencomuziek wordt, net als veel andere volksmuzieksoorten, mondeling aan de volgende generatie doorgegeven, waarbij elke generatie er weer nieuwe elementen aan toevoegt. Vandaar ook dat er zo weinig over de exacte oorsprong van deze cultuurvorm valt te zeggen.

Gaat dat zien

Ook vandaag de dag is flamenco nog onverminderd populair in Spanje. En ook in Marbella komt deze kunstvorm zeer regelmatig tot uiting. Tijdens feesten en festivals, in speciale shows of gewoon tijdens een optreden op straat. Gaat dat dus zien en ervaar een stukje typisch Spaanse cultuur.

De zang is het fundament van de flamenco

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).