column

‘Ik zou lang willen leven’

‘Ik zou lang willen leven’

01-09-2019

Dit is de titel van het boek dat op mij een diepe indruk achterlaat

Voor meer informatie kijk op de website www.mendybosch.com

Vakantie is genieten met volop tijd voor mijn gezin. Samen wandelen, fietsen en lekker eten. En soms een moment voor mezelf met een goed boek. Deze zomer heb ik ‘Ik zou lang willen leven’ van Janny van der Molen en Klaas Smelik gelezen. Het gaat over Etty Hillesum, een jonge joodse vrouw die de oorlog niet heeft overleefd. Ze had kunnen onderduiken, maar ging vrijwillig naar Westerbork.

Innerlijke rust

In haar dagboek vraagt ze zich af hoe een mens strijdbaar kan zijn zonder te haten.

Etty wil de ander begrijpen.

Ze denkt veel na over het leven, over doodgaan en over zichzelf. Gaandeweg raakt ze ervan overtuigd dat het ontzettend belangrijk is haar innerlijke rust te bewaken. ‘Je kunt blij zijn in een vijandige wereld. Je bent zelf de baas in je hoofd en je hart.’

Jezelf kennen

Ik ben verbijsterd. Zelfs op vakantie ben ik niet altijd ontspannen. Hoe kan zij rustig zijn in oorlogstijd? En als zij dat kan, kan ik dat dan ook leren? Volgens Etty wel. Zij zegt dat een betere wereld begint bij jezelf, zonder te wijzen naar anderen. Ik hoor wat ze zegt, maar echt begrijpen doe ik het nog niet. Genoeg stof tot nadenken dus!

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11055 Anna Skincare & beauty