BOREK TOTALE LEEGVERKOOP

Column

Rouwen is niet dood

Rouwen is niet dood

01-10-2021

Heel vaak schrikken mensen als ik vertel dat ik rouw- en verliesdeskundige ben. Als ik dan vraag wat de reden is dat ze schrikken, is het antwoord meestal dat ze rouwen gelijkstellen met de dood.

“Na mijn studie had ik geen idee wat ik wilde. Miranda heeft me geleerd om te gaan met onzeker- heden en het leven met beide handen aan te grijpen!” BENTE, 24 “Miranda heeft me geholpen het overlijden van mijn vrouw een plekje te geven. Samen hebben we een prachtig ritueel bedacht.” JOHN, 56

De definitie van rouwen is: een emotionele reactie op een situatie waarbij je iets verliest.

Er zijn heel veel momenten in het leven waarbij je iets verliest. Het eerste waar we inderdaad vaak aan denken is het overlijden van een dierbare.

Maar wat te denken van een scheiding? Je verliest bij een scheiding jouw idealen van huisje-boompje-beestje, misschien vind je het vreselijk dat je je kinderen een stabiel en gelukkig gezin ontneemt en dan zwijg ik over de emotionele gevolgen die een vechtscheiding met zich meebrengt.

Of onvrijwillige baanverlies? Ineens krijg je ontslag... Of je belandt in een burn-out waarbij je jezelf en jouw identiteit verliest? Bij alle verliezen ga je door een proces, het is een verandering. Het oude is er niet meer en komt ook niet meer terug (althans meestal).

En daar komen allerlei emoties bij vrij in verschillende vormen en intensiteit, op verschillende momenten. Gevoelens van boosheid, frustratie, machteloosheid, verdriet bijvoorbeeld. Omdat je iets of iemand verloren bent.

Dat is Rouwen! En dat betreft dus niet alleen de dood.

In mijn praktijk ga ik samen met jou op zoek naar handvatten om jouw levenslust te hervinden. Dat is een hele kunst en daar is lef voor nodig. Ik loop graag een stukje met je mee.

Professional op het gebied van: Rouw- en verliesbegeleiding Ritual coaching (Loopbaan)coaching HR management

Praktijk voor lef, levenslust & levenskunst. Kaaplandstraat 54, Nijmegen 06 - 43 82 84 24 welkom@rouwkostentroostvoer.nl www.rouwkostentroostvoer.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


BOREK TOTALE LEEGVERKOOP