column

Uit elkaar: Onder elk standpunt zit een zorg en een behoefte

Uit elkaar: Onder elk standpunt zit een zorg en een behoefte

01-04-2023

Mensen die bij ons in scheidingsmediation komen hebben in eerste instantie regelmatig een ander standpunt over een onderwerp. Dat varieert van ‘de kinderen kunnen beter bij mij wonen tot ‘Ik heb meer recht op het huis’.

Praten op het niveau van standpunten leidt meestal tot verharding van het gesprek, waardoor niet gemakkelijk een bevredigende oplossing kan worden bereikt. In mediation helpen we mensen daarom om hun standpunten af te pellen naar een onderliggende zorg of behoefte. Dat kan van alles zijn, van ‘ik ben bang dat ik de kinderen kwijt raak’ tot ‘ik maak me zorgen over waar ik kan gaan wonen’. Als je elkaars zorgen kunt horen, dan kan het gesprek verzachten. Meestal zijn er ook gezamenlijke belangen te vinden, zeker als mensen samen kinderen hebben. Als aan de behoeften voldoende aandacht wordt besteed, dan blijken mensen elkaar vaak (nog) het beste te gunnen, zolang er maar erkenning komt voor hun onderliggende wensen en zorgen. Als mediators zien wij het als onze taak om op deze manier met onze cliënten voorbij de standpunten te kijken en samen op zoek te gaan naar duurzame oplossingen waarmee beide partijen de toekomst in kunnen.

AMSTERDAM Overtoom 538hs 020 618 76 43 NIJMEGEN Kerkenbos 1037 06 114 000 46

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


09062 - Salas Catering