bruisende zaken

Grappen en grollen met Felix

Grappen en grollen met Felix

31-05-2018

Een blessure aan beide knieën leidde bij de Nijmeegse Felix van den Berg (26) tot een helder besluit: comedian worden. Door zijn optredens door het hele land, heeft hij minder drang om overdag de lolbroek uit te hangen. “Huisgenoten zeggen vaak: Grappen maken, dat doe je vanavond op het podium maar.”

“Toen ik dagdroomde over comedian worden, zette ik die gedachte direct om in actie. Want geef toe: als je aan het dagdromen bent en je doet er niets mee, dan heeft het weinig nut.

Ik zocht op internet naar cafés die comedians laten optreden met nul ervaring. Ik kwam in Zeist, waar ik tien minuten mocht optreden. Achteraf gezien was dat niet zo’n groot succes. Ik vertelde mijn tekst met grote snelheid en gaf het publiek geen ruimte om over de grappen na te denken. Desondanks klonk er toch wat gelach uit de zaal.” “Ik heb psychologie gestudeerd. Een goudmijn aan grappen, zou je kunnen zeggen. Toch verwerk ik mijn werk als begeleider bij behandelingstherapie voor oorlogsveteranen niet in mijn optredens als comedian. De trauma’s waar mijn cliënten mee kampen, zijn te pijnlijk om over te grappen. Kleine dingen die mij irriteren in het dagelijks leven, dát zijn mijn inspiratiebronnen. Zoals mensen die met wijnglazen muziek gaan maken: bloedirritant vind ik ze.” “Soms is het wel moeilijk om niet non-stop de grapjas uit te hangen. Als ik over straat loop en ik zie iets opvallends, heb ik vaak een idee voor een grap. Ik kan er niks aan doen: ik ben nu eenmaal dagelijks bezig met grappen. Mede door de whatsappgroep Five jokes a day waar ik in zit met andere comedians. Elke ochtend bericht één van ons een onderwerp in de app. Vervolgens moet iedereen er vijf grappen over bedenken. De ene keer zijn deze binnen 20 minuten geboren, het andere moment ben ik er goed een hele dag mee bezig.” “De winter is écht het komedieseizoen. Dan speel ik het liefst minimaal twee keer per week in kelders of theatertjes. Als iets slecht is voor komedie, dan is het daglicht. Hoewel het seizoen nog één maand doorgaat voor de zomerstop begint, vertrek ik voor twee maanden naar India. Van grappen maken op het Nederlandse podium naar een yogaopleiding in India: een groot contrast. Eén ding is zeker: ik kom met een rugzak vol nieuwe grappen terug.” Status van komedie in Nijmegen volgens Felix “Een aanrader is Konings Comedy in café De Opera, georganiseerd door Zuva Martens. Een gratis avond komedie voor bezoekers én een leuke plek voor comedians om te spelen. Verder zorgt De Lindenberg ervoor dat komedie steeds meer ingeburgerd raakt in Nijmegen.

Laatst trad Theo Maassen er op: groter kun je het haast niet krijgen.”

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11055 Anna Skincare & beauty