Column

Indexering van de  alimentatie: hoe zit dat?

Indexering van de alimentatie: hoe zit dat?

01-01-2020

Per 1 januari 2020 wordt de alimentatie weer geïndexeerd; dit jaar met 2,5%. De betaalde alimentatiebedragen moeten dus per 1 januari 2020 met 2,5% worden verhoogd. U dient de verhoging op uw alimentatie zelf te berekenen.  

Maar waarom wordt de alimentatie geïndexeerd? De hoogte van de alimentatie verschilt per persoon. Alimentatie is gebaseerd op draagkracht (van de alimentatieplichtige) en behoefte (van de ontvanger).

De draagkracht wordt onder andere berekend aan de hand van het inkomen.

Het percentage hangt af van de jaarlijkse stijging of daling van lonen.

Als de lonen stijgen, stijgt ook de alimentatie. Dit heet indexering. Hoe hoog dat percentage is, stelt de overheid elk jaar in november vast.  Wat als mijn loon niet is gestegen? Ook als het inkomen van de alimentatiebetaler niet is gestegen, moet de alimentatie worden geïndexeerd. Mocht het zo zijn dat de alimentatiebetaler niet meer in staat is de geïndexeerde alimentatie te betalen, kan wel gekeken worden of de alimentatie kan worden gewijzigd.

Ben ik verplicht te indexeren? Ja, de verplichting om te indexeren ligt vast in de wet. Wel is het zo dat partners in het kader van de echtscheiding samen kunnen afspraken om de partneralimentatie niet te indexeren (of met een ander percentage te indexeren). Voor kinderalimentatie mag de indexering niet worden uitgesloten.

Wat kan ik doen als de indexering niet is toegepast? Indien u bent vergeten de alimentatie te indexeren, moet u dat alsnog doen. De achterstand die is ontstaan, dient alsnog aan de alimentatieontvanger te worden betaald. Dat kan over een periode van maximaal vijf jaar terug. Een achterstand van langer dan vijf jaar geleden is namelijk verjaard en daar kan geen aanspraak meer op worden gemaakt.

Als (overlegscheidings)advocaat en mediator begeleid ik al vele jaren mensen in scheidingssituaties.

In een scheiding is er veel onzekerheid: op emotioneel, relationeel en financieel gebied. Mensen komen naar mij voor een respectvolle begeleiding bij het vinden van een duurzame oplossing, bij voorkeur in samenwerking met de ander.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met mij op. 013-2070740

Stationsstraat 19, Tilburg 013 - 207 07 40 chantal@dekkers-familierecht.nl www.dekkers-familierecht.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).