Adverteren werkt!

Column

Kinderen en toeslagen bij echtscheiding

Kinderen en toeslagen bij echtscheiding

01-10-2020

Als u verhuist tijdens of na het uit elkaar gaan, kunnen kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget veranderen. Ook kunt u door een lager inkomen extra recht op toeslagen krijgen, mits u alles goed doorgeeft.

Zodra u ergens anders gaat wonen, moet u dit doorgeven aan de gemeente. Door een verhuizing op tijd door te geven, zorgt u ervoor dat u eventueel in aanmerking kunt komen voor toeslagen of fiscale voordelen. Dit kan voordelig zijn voor zowel u als voor uw ex-partner.

Als uw ex-partner niet meer in het huis woont, maar weigert zich uit te schrijven, kunt u geen toeslagen of uitkeringen aanvragen. U kunt hier iets tegen doen. Schakel de gemeente in om een onderzoek te doen naar de woon- en verblijfplaats van uw ex-partner. Als blijkt dat hij of zij ergens anders woont, dan krijgt uw ex-partner een boete. De gemeente kan
- na onderzoek
- de inschrijving van uw ex ook beëindigen.  Kinderen kunnen op slechts één adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP): de hoofdverblijfplaats. Wanneer kinderen in een co-ouderschap bij beide ouders wonen, moet er een keuze gemaakt worden op welk van beide adressen ze staan ingeschreven. Heeft u bijvoorbeeld twee kinderen, dan kunt u ervoor kiezen om het ene kind op het adres van de ene ouder in te schrijven en het andere kind op het adres van de andere ouder.

De kinderbijslag moet worden aangevraagd door degene bij wie de kinderen hun hoofd- verblijfplaats hebben en dus staan inge-schreven. Maar wat nu als de kinderen bij beide ouders wonen in een co-ouderschap? In dat geval kunt u samen bepalen wie de aanvrager is en de kinderbijslag ontvangt. De kinderbijslag kan dan ook verdeeld worden over twee ouders. U kunt dit aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Het kindgebonden budget gaat naar de aanvrager van de kinderbijslag. De Belastingdienst kan dit budget niet verdelen; dat moet u zelf onderling regelen als u dat wilt. Over het algemeen geldt: hoe lager het inkomen, hoe hoger het bedrag van het kindgebonden budget. Alleenstaande ouders met een lager inkomen kunnen daarnaast een extra toeslag krijgen bovenop het kindgebonden budget, de alleenstaande ouderkop.

Als (overlegscheidings)advocaat en mediator begeleid ik al vele jaren mensen in scheidingssituaties.

In een scheiding is er veel onzekerheid op emotioneel, relationeel en financieel gebied.

Mensen komen bij mij voor een respectvolle begeleiding bij het vinden van een duurzame oplossing, bij voorkeur in samenwerking met de ander.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met mij op. 013-2070740

Stationsstraat 19, Tilburg 013 - 207 07 40 chantal@dekkers-familierecht.nl www.dekkers-familierecht.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS

Botox en fillers
Botox en fillers
Oisterwijk Bruist

Winterweetjes!
Winterweetjes!
Oisterwijk Bruist

MINDSET
MINDSET
Oisterwijk Bruist

Goede voornemens?
Goede voornemens?
Oisterwijk BruistDe auto
De auto
Oisterwijk Bruist

Dankjewel 2020
Dankjewel 2020
Oisterwijk Bruist

Bijzondere tijden…
Bijzondere tijden…
Oisterwijk Bruist


Microneedling
Microneedling
Oisterwijk Bruist

Microneedling
Microneedling
Oisterwijk Bruist


De auto
De auto
Oisterwijk Bruist

Ken je dat
Ken je dat
Oisterwijk Bruist

Wees zuinig op je lichaam
Wees zuinig op je lichaam
Oisterwijk Bruist


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).