Adverteren werkt!

Column

Omgangsrecht  voor grootouders?

Omgangsrecht voor grootouders?

01-11-2020

De afgelopen maanden zullen, vanwege het coronavirus, veel groot- ouders het contact met hun kleinkinderen hebben gemist. Maar er zijn ook grootouders die hun kleinkinderen nooit zien.

Op dit moment is er geen omgangsrecht voor grootouders opgenomen in de wet. In de wet staat nu een open norm: grootouders moeten een nauwe, persoonlijke betrekking met hun kleinkind aan hun omgangsverzoek ten grondslag leggen. Het enkel zijn van grootouder is daarvoor niet voldoende. Het moet gaan om meer dan het gebruikelijke grootouder-kleinkindcontact. Inwoning, regelmatige verzorging en opvoeding, een intensieve oppasregeling of omgangscontacten na een uithuisplaatsing kunnen hiervoor van belang zijn. De drempel voor grootouders om via de rechter een omgangsregeling te krijgen is dus hoog. Er moet sprake zijn van meer dan gebruikelijk contact.

Al langer speelt de vraag of voor grootouders een sterkere rechtspositie in de wet zou moeten worden opgenomen. In maart van dit jaar is een rapport verschenen waarin nader onderzoek is gedaan naar de procespositie van grootouders. Het rapport bevestigt dat de drempel in Nederland voor een ontvankelijk omgangsverzoek voor grootouders hoog is. In Nederland moet sprake zijn van meer dan gebruikelijk contact tussen grootouders en kleinkind, terwijl in het internationale juridische kader een ‘normale’ grootouder-kleinkindrelatie het uitgangspunt is.

Daarnaast benadrukken experts de wens en het belang van de kinderen.

Het uitgangspunt zou moeten zijn of het kind contact met de grootouder wil. In procedures behoort het kind gehoord te worden. Verder zou in geval van echtscheiding in de ouderschapsplannen standaard aandacht kunnen worden besteed aan contact met grootouders, waarbij geredeneerd wordt vanuit het belang van het kind. De experts zijn wel van mening dat bemiddeling de voorkeur verdient boven het zetten van juridische stappen.

Wat er met de bevindingen in het rapport zal worden gedaan is nog niet duidelijk, maar een wettelijk omgangsrecht voor grootouders is er dus nog (lang?) niet.

Als (overlegscheidings)advocaat en mediator begeleid ik al vele jaren mensen in scheidingssituaties.

In een scheiding is er veel onzekerheid op emotioneel, relationeel en financieel gebied.

Mensen komen bij mij voor een respectvolle begeleiding bij het vinden van een duurzame oplossing, bij voorkeur in samenwerking met de ander.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met mij op. 013-2070740

Stationsstraat 19, Tilburg 013 - 207 07 40 chantal@dekkers-familierecht.nl www.dekkers-familierecht.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS

Botox en fillers
Botox en fillers
Oisterwijk Bruist

Winterweetjes!
Winterweetjes!
Oisterwijk Bruist

MINDSET
MINDSET
Oisterwijk Bruist

Goede voornemens?
Goede voornemens?
Oisterwijk BruistDe auto
De auto
Oisterwijk Bruist

Dankjewel 2020
Dankjewel 2020
Oisterwijk Bruist

Bijzondere tijden…
Bijzondere tijden…
Oisterwijk Bruist


Microneedling
Microneedling
Oisterwijk Bruist

Microneedling
Microneedling
Oisterwijk Bruist

De auto
De auto
Oisterwijk Bruist

Ken je dat
Ken je dat
Oisterwijk Bruist

Wees zuinig op je lichaam
Wees zuinig op je lichaam
Oisterwijk Bruist


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).