bruisende zaken

Oedeem (vochtophoping)

Oedeem (vochtophoping)

01-06-2022

Oedeem is een vochtophoping in een lichaamsdeel waardoor een zwelling ontstaat. De vochtophoping kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een trauma, operatie, zwangerschap, een aangeboren aandoening, bij/na kanker of ten gevolge van een andere aandoening. Er zijn verschillende soorten oedeem te onderscheiden.

Bij veneus oedeem is sprake van een niet of onvoldoende functionerend vaatstelsel. Dit kenmerkt zich door oedeemtoename in de loop van de dag, in de ochtend is het oedeem vaak weg. Deze vorm van oedeem komt veel voor in de enkels en onderbenen bij mensen die langdurig zitten/staan of tijdens de zwangerschap. Lymfoedeem ontstaat door een niet of onvoldoende functionerend lymfestelsel. In tegenstelling tot veneus oedeem verdwijnt dit minder snel. Bij primair lymfoedeem is het lymfestelsel niet goed aangelegd. Bij secundair lymfoedeem zijn de lymfevaten beschadigd door een trauma of operatie, daarnaast kunnen er ook lymfeklieren verwijderd zijn. Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, hierdoor kan tevens de afvoer van lymfevocht verminderd zijn. Kenmerkend is het snelle ontstaan van blauwe plekken en de erg gevoelige huid. De voeten zijn meestal niet aangedaan. De verschillende soorten oedeem kunnen ook gecombineerd zijn.

Om oedeem te verminderen of op te heffen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Niet alle behandelingen zijn van toepassing op elke vorm van oedeem. De behandelingen kunnen ook gecombineerd worden uitgevoerd. De huidtherapeut bekijkt tijdens het intakegesprek en eerste onderzoek welke behandeling het meest geschikt is voor de patiënt.
• Manuele lymfedrainage (massagetechniek)
• Oedeembehandeling met behulp van apparatuur, zoals Endermotherapie, Deep Oscillation of Lymphapress
• Lymftaping
• Zwachtelen (speciale verbanden)
• Therapeutische elastische kousen aanmeten Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact met ons op!

Onze specialisten

v.l.n.r. Romy Vermeulen, Meggie van den Broek, Doortje Dekkers
- Putmans, Annette van Duijnen

Huidtherapie Boxtel & BGest De medisch opgeleide professionals van Huidtherapie Boxtel & Best willen weten wat u beweegt. Na een intake selecteert u samen met hen de behandeling en/of therapie die u weer lekker in uw vel laat zitten.

Met de modernste apparatuur, de best passende middelen en de expertise van Huidtherapie Boxtel & Best is de meest effectieve behandeling naar uw gezondere huid gegarandeerd. Een gezonde huid is veel meer dan alleen mooi. Ervaar het zelf. Bekijk onze website of maak nu een afspraak en bel: 06 8126 4333 Doortje Dekkers
- Putmans Eigenaresse & huid- en oedeemtherapeut

BEHANDELINGEN kunnen worden vergoed door uw zorgverzekeraar

Boxtel Nieuwe Nieuwstraat 20 5283 CD Boxtel Liempde Nieuwstraat 8 5298 CL Liempde Best Oirschotseweg 68 5684 NK Best 0499-745083 06 8126 4333 (WhatsApp) Onze vestigingen

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS

Hou van je bikini body
Hou van je bikini body
Oisterwijk Bruist


Stadscafé Willeke
Stadscafé Willeke
Oisterwijk Bruist
Huidkliniek O’
Huidkliniek O’
Oisterwijk Bruist


Acne
Acne
Oisterwijk Bruist


Studiebegeleiding
Studiebegeleiding
Oisterwijk Bruist

Lipoedeem
Lipoedeem
Oisterwijk Bruist

Baas over je eigen leven
Baas over je eigen leven
Oisterwijk Bruist

Belle & Beau
Belle & Beau
Oisterwijk Bruist


Bewegen in de lockdown
Bewegen in de lockdown
Oisterwijk Bruist


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).