Column

mooR: Wining en Dining

mooR: Wining en Dining

01-10-2022

Mijn naam is Mariëtte Gerris, bijna afgestudeerd vinoloog, ik werk met veel plezier bij mooR Wining & Dining en vanaf 1 november kunt u mij twee dagen in de week als sommelier-gastvrouw vinden in het restaurant boven mooR, hun nieuwe concept: Dining Room Oisterwijk. Verder geef ik als Wijndocent wijncursussen, binnenkort ook in de Dining Room Oisterwijk. Vind je het leuk om meer over wijn te leren en vooral diverse wijnen te proeven? Houd dan mijn website www.toujoursvin.nl in de gaten voor de cursusdata.

Mijn passie en liefde voor wijn is 25 jaar geleden begonnen bij Château Lavernette, een mooi wijnkasteel bij Mâçon waar ik een zomer au pair ben geweest. Ik sliep daar in de rechtervleugel, boven de huisbibliotheek met encyclopedieën van Diderot (wiki avant la lettre) en de huiskapel en tegenover het koetshuis, waar volgens het verhaal het paard van Napoleon nog heeft overnacht. ‘Als zijn paard daar op stal stond, waar sliep Napoleon zelf dan?’, vraag ik mij af, ‘Misschien wel in hetzelfde hemelbed als waar ik toen in geslapen heb’, dagdroom ik verder, ‘en heeft hij toen ook gedronken van de heerlijke Beaujolais-Villages die op het Château gemaakt wordt?’ de rode wijn van de Gamay-druif waar ik toen goed van heb mogen proeven. Later ben ik pas witte wijn gaan waarderen.

Mijn favoriet op de wijnkaart van mooR is de witte Rully Les Villeranges van Domaine Faively. Dit is een heerlijke Chardonnay uit het dorpje Rully, gelegen in Côte Chalonnaise, zo’n tachtig kilometer ten noorden van Mâçon. Deze Chardonnay heeft naast de frisse tonen van citrus en groene appel, ook een minerale toets, met een hint van vuursteen (silex). Deze minerale tonen komen in de wijn doordat de wijnstokken daar op een bodem staan van klei met kalksteen, argilo-calcaire genoemd. Deze kalkstenen ondergrond is een voortzetting van de basis van kalksteen in het meer bekende Côte de Beaune, met haar premiers crus zoals Meursault en grand crus van Corton en Montrachet. Maar ik ben niet de enige die fan van Rully is. De wijn uit Rully werd zelfs goed genoeg bevonden om cadeau te doen aan koning Lodewijk XIII op zijn doorreis naar Chalon-sur-Saône, de provinciestad waar dit wijngebied zijn naam aan dankt. ‘Zou ook híj in mijn hemelbedje geslapen hebben?’ vraag ik mij af.

De Lind 47a, Oisterwijk | 013 - 523 00 06 | info@mooR-oisterwijk.nl | www.mooR-oisterwijk.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS

Spiegeltje,  spiegeltje…
Spiegeltje, spiegeltje…
Oisterwijk Bruist

Ontharen met laser
Ontharen met laser
Oisterwijk Bruist

Matteo Ambachtelijk IJs
Matteo Ambachtelijk IJs
Oisterwijk Bruist

EetcafÉ de Huiskamer
EetcafÉ de Huiskamer
Oisterwijk Bruist

TAVERNE DE POSTHOORN
TAVERNE DE POSTHOORN
Oisterwijk Bruist

Boshuys Hermitage
Boshuys Hermitage
Oisterwijk Bruist

Little asia cuisine
Little asia cuisine
Oisterwijk Bruist

Mals. Oisterwijk
Mals. Oisterwijk
Oisterwijk Bruist


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


06138 - 't Stationneke