Column

mooR: Wining en Dining

mooR: Wining en Dining

01-01-2023

Mariëtte Gerris is vinoloog en werkt als sommelier bij mooR Wining& Dining en The Dining Room Oisterwijk. Vanaf deze maand gaan daar ook haar wijncursussen van start. Zie www.toujoursvin.nl voor cursusdata. Mariëtte schrijft bovendien graag over wijn.

Champagne, een bruisende wijn die geassocieerd werd met rijkdom, puur genot en overwinning en nog steeds vaak alleen bij overwinning of grote feestelijkheden ontkurkt wordt. Zo ook met oud en nieuw.

Dom Pérignon is een sleutelfiguur geweest in de geschiedenis van champagne. Hij werd in 1668 keldermeester bij de abdij van Hautvillers, ten zuiden van Reims en besloot zijn leven niet alleen aan God te wijden, maar ook aan een godendrank: champagne. “Kom snel, ik proef sterren”, schreeuwde hij enthousiast tegen zijn broeders toen hij voor het eerst de mousserende wijn proefde. Vaak wordt zijn naam genoemd als dé ontdekker van de champagne, maar dat is niet waar. Schuimwijn bestond al langer. Wél heeft hij veel betekend voor het verbeteren van het productieproces. Toen de tweede gisting op fles met toevoeging van suiker bekend was, kreeg niemand dat proces onder controle. De flessen bleven exploderen onder de enorme druk van de bubbels; er werd in die tijd zelfs met metalen gezichtsmaskers in de kelders gewerkt. Dom Pérignon slaagde erin de drukkracht in de fles te verlagen, zorgde voor stevigere flessen en ontdekte dat de afsluiting met een speciale kurk met ijzerdraad ervoor zorgde dat de druk in de fles bleef.

Het bruisende goud van Dom Pérignon bereikte al snel het hof van Lodewijk de XIV in Versailles. De zonnekoning was liefhebber van mode, sieraden, meubels én champagne, wat het symbool werd van ‘art de vivre’, levenskunst. De kroning van de Franse koningen kent een lange traditie die plaatsvindt in de kathedraal van Reims, de hoofdstad van de Champagnestreek. De champagne als koningsdrank vloeide rijkelijk tijdens de uitbundige festiviteiten die op de kroning volgden.

Onder het bewind van Napoleon won champagne aan populariteit. Napoleon was een kleine man, maar groot champagne liefhebber. Voordat hij met zijn leger op veldtocht ging, moest er eerst champagne worden ingeslagen om de komende overwinningen mee te vieren.

Kom vanaf 6 januari weer bij The Dining Room sterren proeven met Boizel Champagne, in hemelse combinatie met de Gouden bitterbal van kreeft die Monsieur Salpicon, oftewel chef de cuisine Dirk Zwerts, exclusief voor The Dining Room als amuse heeft ontworpen.

De Lind 47a, Oisterwijk | 013 - 523 00 06 | info@mooR-oisterwijk.nl | www.mooR-oisterwijk.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS


In een lijstje...
In een lijstje...
Oisterwijk Bruist




SEC
SEC
Oisterwijk Bruist

Matteo Ambachtelijk IJs
Matteo Ambachtelijk IJs
Oisterwijk Bruist

Zout & Citroen
Zout & Citroen
Oisterwijk Bruist

De jongens van Zand & Klei
De jongens van Zand & Klei
Oisterwijk Bruist

restaurant Chocolat
restaurant Chocolat
Oisterwijk Bruist

Spiegeltje,  spiegeltje…
Spiegeltje, spiegeltje…
Oisterwijk Bruist

Ontharen met laser
Ontharen met laser
Oisterwijk Bruist






EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11158 De reizende masseur