Column

mooR: Wining en Dining

mooR: Wining en Dining

01-02-2023

Mariëtte Gerris is vinoloog en werkt als sommelier bij mooR Wining & Dining en The Dining Room Oisterwijk. Begin 2023 gaan daar ook haar wijncursussen van start. Zie www.toujoursvin.nl voor cursusdata. Mariëtte schrijft graag over wijn.

Tegen de tijd dat deze column uitkomt heeft u Dry January IkPas erop zitten en komt carnaval al snel dichterbij. Tijdens het schrijven ervan bevind ik mij in een andere wereld: het is de 2e week van de kerstvakantie, ik ben in de Haute-Savoie en kijk uit over een groene berg met in het dal houten chalets. De belofte was dat deze berg en de daken van de chalets bedekt zouden zijn met een dik pak sneeuw, zodat we skiplezier konden maken, maar het is helaas te warm. Nu kun je in deze mooie berglandschappen van de Savoie ook schitterende wandelingen maken, dat komt wel, ik verleg eerst mijn focus naar een andere onverwachte rijkdom van de Alpen: de Savoie-wijnen.

Het wijngebied Savoie beslaat slechts 1800 hectare. De wijn-gaarden liggen op de zonnige heuvels aan de voet van de Alpen. Daar tref je 23 druivenrassen aan, voornamelijk wit, met vier unieke, streekgebonden rassen.

In het dorp duik ik de wijnspeciaalzaak in. Met een glimlach op mijn gezicht volg ik het handgemaakte houten bordje dat naar de kast met de lokale schatten wijst: de witte Savoie-wijnen, met op het bordje de tekst ‘Mon Blanc’ met een knipoog naar de gelijknamige hoogste berg van de Franse Alpen.

Ik verlaat de winkel met drie flessen wit: een fles Roussette de Savoie, gemaakt van Roussette, een typisch zeldzaam druivenras dat alleen in de Savoie voorkomt, vaak onder de naam Altesse (hoogheid), een wijn die smaakt naar bloemen en kruiden van de Alpenweide, een Apremont van het witte ras Jacquère, met de belofte fris en koel als Alpenberglucht te zijn en een Chignin Bergeron, gemaakt van Bergeron, de Savoyarde benaming voor Roussane, bekend als het edelste druivenras voor de witte wijn van Châteauneuf- du-Pape uit het Rhône-dal. Deze lokale benaming verwijst naar het abrikozenras bergeron, geen gekke verwijzing bedenk ik me als de aroma’s van abrikoos het glas uitstuiven bij het proeven van deze cru uit de Savoie.

’s Avonds in een lokaal bergrestaurant ontdek ik dat deze frisse Savoie wijnen goed samengaan met de specialiteiten uit de Savoyarde keuken, zoals tartiflette, een ovenschotel met aardappelschijfjes, spek en uien, gegratineerd met smeuïge reblochon kaas, of raclette en fondue Savoyarde niet te vergeten. Dit is een kaasfondue van de lokale kazen beaufort, comté en tomme de Savoie. Hier gaat mijn wijn-spijshart sneller van kloppen.

Zie ik u binnenkort bij mooR? Of The Dining Room? Waar we samen wijn-spijs combinaties maken, waar ook uw hart sneller van gaat kloppen.

De Lind 47a, Oisterwijk | 013 - 523 00 06 | info@mooR-oisterwijk.nl | www.mooR-oisterwijk.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS


In een lijstje...
In een lijstje...
Oisterwijk Bruist
SEC
SEC
Oisterwijk Bruist

Matteo Ambachtelijk IJs
Matteo Ambachtelijk IJs
Oisterwijk Bruist

Zout & Citroen
Zout & Citroen
Oisterwijk Bruist

De jongens van Zand & Klei
De jongens van Zand & Klei
Oisterwijk Bruist

restaurant Chocolat
restaurant Chocolat
Oisterwijk Bruist

Spiegeltje,  spiegeltje…
Spiegeltje, spiegeltje…
Oisterwijk Bruist

Ontharen met laser
Ontharen met laser
Oisterwijk Bruist


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


06138 - 't Stationneke